Опозицията внася вот на недоверие към правителството след бюджета

Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ
Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ / БГНЕС

Парламентарната група на БСП, подкрепена от ДПС, ще внесе вот на недоверие към кабинета, след като бюджетът за догодина мине на второ четене, предаде репортер на БГНЕС.

БСП и ДПС имат решение на партийните си органи на най-високо ниво за това, че това правителство и водената от него политика е вредна и опасна за страната, заяви Жельо Бойчев от БСП.

Парламентарните групи са упълномощени да ползват всички демократични парламентарни средства за искане на вот на недоверие от там и свалянето на правителството от власт, каза Бойчев.

„Изразихме съгласие, че вот на недоверие заслужава всяка една сфера от дейността на това правителство, но вот на недоверие за цялостна политика ще даде възможност на това правителство да не бъде атакувано в следващите 6 месеца. Затова ПГ на БСП предложи фокусът да бъде поставен за вот на недоверие за несправянето с борбата с корупцията. Това може да бъде насочено и в сферата на националната сигурност, здравеопазването, демографската политика. Остана допълнително да бъдат уточнени мотивите и конкретната тема“, подчерта депутатът от левицата.

Постигнахме съгласие, че тази парламентарна инициатива трябва да се развие след окончателното приемане на бюджета, допълни Бойчев.

Жельо Бойчев подчерта, че гласовете в зала на ДПС и БСП не стигат вотът да бъде успешен, затова щели да търсят широка подкрепа в НС и обществото. Предстоят разговори и с групата на Веселин Марешки "Воля".

От своя страна Йордан Цонев припомни, че ПГ на ДПС е получила задача от Централния съвет на партията да „демонтира“ този кабинет, защото е вреден за страната.

„Приехме инициативата на БСП да участваме в консултации за това. Обединили сме се около това, че е удачно след приключване на процедурата за държавния бюджет, да започне вотът на недоверие. Приемаме темата за провал на борбата с корупцията. Отбелязахме само, че темата за борба с корупция съществува във всички останали теми - провал в здравеопазване, образование и т.н. Затова оставихме за следващата седмица ръководните ни органи да решат“, уточни Цонев.

Като втора тема от БСП предложили темата за националната сигурност, провала и корупцията в тази област. Ние изказахме предложение за две теми-провал на демографската политика или здравеопазването. Трябва да изберем една от тези 4 теми, посочи още Йордан Цонев. /БГНЕС