Московски: За добро или за лошо, вече въздухът в света има цена

Московски: За добро или за лошо, вече въздухът в света има цена
Московски: За добро или за лошо, вече въздухът в света има цена / БГНЕС

За добро или за лошо, вече въздухът в света има цена и то на много места, цената е доста висока. При всички положения мерките, които са свързани с подобряване качеството на въздуха струват нещо. Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски, предаде репортер на БГНЕС.

Според транспортния министър, трябва да има дебат, който да се проведе в обществото в посоката на това каква цена е готово то да плати за по-чист въздух, за определено качество на въздуха. Ако този най-важен, според него, въпрос намери отговор, оттам нататък ще следват и всички мерки, които държавните институции ще предприемат.

На днешния черен петък в столичен мол петима министри и един вицепремиер дойдоха на конференция за „Проблеми и решения за подобряване на качеството на атмосферния въздух“. Тук бяха освен екоминистърът и транспортният, министърът на енергетиката, на труда и социалната политика, на икономиката и вицепремиерът Валери Симеонов.

Тя бе открита от министъра на околната среда и водите Нено Димов, който покрай черния петък тръгна и с черна статистика. „Европейската агенция по околна среда в своя доклад казва, че всяка година преждевременно умират 520 000 души в Европа вследствие замърсяване на атмосферния въздух“, посочи той. Той посочи, че днес е национална конференция, но през февруари в рамките на председателството ще има и европейска. „Като конкретни замърсители по законодателство всъщност се гледа един цял набор, в които България почти няма проблем с изключение на един. Един проблем, но той е сериозен и това са фините прахови частици.

Tози го имаме почти навсякъде. В 25 града се мерят постоянно нива, които са над пределно допустимите по законодателство“, посочи той.

Нямаме друг избор освен да вземем превантивни, спешни мерки, каза вицепремиерът Валери Симеонов. Председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите Ивелина Василева, припомни изследването, според което едва 5% от българите смятат, че качеството на въздуха в страната се е подобрило през последните години. /БГНЕС