Единна народна партия: За властта стиропорът и бодливата тел са по-важни от човешкия живот

Готови сме да приемем всички обвинения, но не сме готови да преглътнем произнасянето на смъртна присъда по бюджетни причини, заяви Василева
Готови сме да приемем всички обвинения, но не сме готови да преглътнем произнасянето на смъртна присъда по бюджетни причини, заяви Василева / БГНЕС

Единна народна партия не разбира и никога няма да приеме правенето на политика от името на властта за сметка на живота на българските граждани. Никога няма да разрешим, и никога няма да се съгласим да се мълчи, когато умират хора за сметка на „две запетайки“ в Закона за държавния бюджет и дребно изменение на цифрите в полза на едно решение за сметка на друго. Но това друго решение е въпроса за живота и смъртта.

Това заявяват от ЕНП в декларация.

„Налагането на мораториум върху най-новите лекарства за онкологични и онкохематологични заболявания, показва ясно способността на народните представители, на НЗОК и на министъра на здравеопазването да жертват живота на българските граждани за сметка на други по-важни, според тях политики“, заяви председателят на ЕНП Валентина Василева.

Изчислението за това каква е стойността на един живот, според властта, показа, че около 25 милиона трябва да бъдат спестени, под безумното заглавие „МОРАТОРИУМ ЗА ЕДНА ГОДИНА” върху иновативните лекарства. Това се случва в страната ни, която е на първо място по смъртност от онкологични заболявания в целия Европейски съюз. Заболяванията и смъртта не се отлагат с една година, с бюджетни и финансови аргументи. Болестите не се допитват до финансовото министерство, до НЗОК или до Министерство на здравеопазването. Всяка година от злокачествени заболявания в родината ни умират около 20 000 човека.

С това решение, България показва, че е готова да даде 2 милиарда за залепяне на стиропор по панелни блокове, но не е готова да даде 1,25 % от тях, а именно 25 милиона за спасението на стотици хора.

С това решение, България показа, че предпочита да даде пари за телена ограда на стойност 200 милиона, а не е готова да даде 1/8 от тях за живота на човешки същества.

С това решение, България показа, че може спокойно да гледа как за по-малко от две години умират хора равни на числеността на цялата българска армия, за чието превъоръжаване са готови да дадат повече от 3,5 милиарда лева (над 1,5 млрд. за изтребител, 850 млн. за кораби, над 800 милиона за бойни машини на пехотата и т.н.), но не е готова да даде 0,7%, а именно 25 милиона за модерни лекарства, които дават ново качество на живот.

Тези политици и за минута не се замислиха да дадат 7,5 милиона за ремонт на резиденция Бояна, същите сигурно са наясно, че за две години от тези болести изчезва един областен град като Силистра.

Ако българските народни представители и министри не вземат решение в полза на живота, Единна народна партия ще намери бърз и ефективен начин, със същата безчовечна и счетоводна пресметливост, да информира всички гости на България по време на Европредседателството, че ядат шопска салата за сметка на живота на българските гражданите, че пият кафе за сметка на българските граждани, че получават шалчета и вратовръзки за сметка на живота на българските граждани и така ще бъде всеки ден, на всяко място до края на председателството.

Можем да продължим дълго със сравненията, но и тези са достатъчни, за да получим обичайните обвинения в популизъм и да ни залеят с разкази, колко пъти „Спартан“-ът е пътувал за спасението на един човешки живот. „Готови сме да приемем всички обвинения, но не сме готови да преглътнем произнасянето на смъртна присъда по бюджетни причини“, заяви още Василева. /БГНЕС