БСП иска мораториум върху лицензиране на нови частни болници

Сега Нинова пита: Кой лъже? Уважаеми  ГЕРБ защо лъжете за Техноимпекс и за Корнелия Нинова, обяви самата тя
Сега Нинова пита: Кой лъже? Уважаеми ГЕРБ защо лъжете за Техноимпекс и за Корнелия Нинова, обяви самата тя / БГНЕС

Изпълнителното бюро взе решение ПГ утре да внесе проект за решение на парламента за мораториум върху лицензиране на нови частни болници. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

Нинова и припомни, че при обсъждането на бюджета от БСП са предложили държавните общински и областни болници да не са търговски дружества. „Отново ще предложим това нещо, ще повторим тази наша законодателна инициатива и дано сега вече намери разбиране и от другите парламентарни групи и това да се приеме“, каза Нинова. „Но първата ни стъпка е забрана за лицензиране на тези частни болници, които са построени и чакат лиценз, ще го внесем още утре”, заяви тя.

Днес тя отговори на ГЕРБ за приватизацията на Техноимпекс и за Корнелия Нинова. „Какво твърдят ГЕРБ? Корнелия Нинова излъга, че сделката е проверявана няколко пъти”, каза тя и показа документи като четеше какво пише в тях. Те са от 1998 г, от 1999 г. от ВКП и 2001 г.

„Не са подавани сигнали – лъжа номер 1. Подаден е сигнал от КТ „Подкрепа”. Не са извършвани проверки – лъжа номер 2. Извършвани са две такива плюс финансова ревизия. Заключенията от всички тези проверки ви го прочетох: Не са намерени данни за извършени престъпления и са прекратени”, каза тя.

Прехвърляйки се в наши дни, тя посочи, че ГЕРБ цитират писмо от главния прокурор Сотир Цацаров. „Чете се едно изречение от него, но не се показва документа. Много апокрифно някак си ГЕБ го крият”, заяви тя. Нинова каза, че се сдобила с него. „Където пише с резолюция на АП - София от 10 юли 2017 г. постановлението на СГП е потвърдено и освен това е посочено, че по преписката не са налице данни за извършено престъпления от чл. 282 и 220 от НК”, каза Нинова и посочи, че тези текстове от НК са длъжностни престъпления за сключена неизгодна сделка и длъжностни престъпления при нарушение или неизпълнение на сключен договор или сделка.

„Сега Нинова пита: Кой лъже? Уважаеми ГЕРБ защо лъжете за Техноимпекс и за Корнелия Нинова? Кой сега ще излезе пред обществото и ще каже: ние излъгахме, ще обясни защо?”, попита тя. Според нея цялата идея за ревизията на прехода в последните няколко седмици, поне публично и поне засега се свежда до Техноимпекс и Корнелия Нинова. /БГНЕС