Захариева: Нито един от изложените 5 сценария по Бялата книга в чистия си вид не съответства на интересите ни

Екатерина Захариева
Екатерина Захариева / БГНЕС

Българският анализ показва, че нито един от изложените пет сценария по Бялата книга в чистия си вид не съответства на интересите на България. Това заяви вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, предаде репортер на БГНЕС.

[i]Захариева участва в заседание на Външната комисия, където бе изслушана заразвитието на общоевропейския дебат относно Бялата книга за бъдещето на Европа.[/i]

Дебатът за бъдещето на Европа продължава. Президентът Туск има желание за по-чести лидерски дебати на тази тема. Септември месец президентът Юнкер изложи и 6-ти сценарий, освен другите 5 по Бялата книга, каза Захариева. Тя коментира, че самата Бяла книга винаги е определяла възможност и за някакъв междинен сценарий и за няколко възможни комбинации между тези 5 сценария и за съвсем нов 6-ти сценарий. Дебатът предстои. Провеждат се много дебати в различни сектори, НПО-та и бизнеса, посочи вицепремиерът.

„Българският анализ показва, че нито един от изложените пет сценария по Бялата книга в чистия си вид не съответства на интересите на България. България е за по-силна, по-обединена, по-интегрирана, по-солидарна Европа и Европа, която взима решения по-близо до българските граждани, и за участие на България в повечето интеграционни процеси“, уточни външният министър.

Тя коментира още, че в речта си президентът Юнкер призова за незабавно приемане на България и Румъния в Шенген и за ускорено приемане на двете страни в еврозоната. Винаги сме се стремили да бъдем част от повечето интеграционни процеси, подчерта Екатерина Захариева.

„От 2011 г. има Резолюция на ЕП, че България и Румъния изпълняват техническите критерии. Шенген не работи в пълния си вид. Има мнение, че първо трябва да се види какъв Шенген ще бъде и тогава да се разширява. Нашата позиция е, че сме изпълнили критериите си и е време да сме член на Шенген“, посочи министърът на външните работи.

Захариева припомни и българската позиция, че статутът на Йерусалим трябва да се решава в преговори и мирен диалог между Израел и Палестина. „Няма да помогне едностранно решаване от едната от страните. Надяваме се да няма насилие“, допълни тя. /БГНЕС