Екоминистърът предлага забрана за достъп на коли до втория кабинков лифт над Банско

Екоминистърът предлага забрана за достъп на коли до втория кабинков лифт над Банско
Екоминистърът предлага забрана за достъп на коли до втория кабинков лифт над Банско / БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще настоява при изграждане на втори кабинков лифт в ски зоната над Банско да се забрани достъпът до нея с автомобили.

Той обяви това по време на едночасова сесия във фейсбук страницата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Министърът отговаря на въпроси на граждани за Национален парк „Пирин” чрез жива видеовръзка.

Министърът каза, че в момента голяма част от туристите се качват в ски зоната с коли, което увеличава замърсяването в района.

„Разпоредил съм на ръководството на „Пирин” да прегледа пътя и щетите, които са нанесени от автомобилите”, каза Димов, цитиран от бТВ. Той отбеляза, че допустимото строителство в рамките на парка е близо 48%, като в 45 на сто от разрешените зони е допустимо само изграждане на водохващане за питейни нужди.

„В 2% процента от територията в района над Банско е позволено строителство на ски съоръжения, подобно строителство е допустимо и на територията на 0,6% от парка над Добринище.

Строителството на спортни съоръжения обхваща единствено изграждане на лифтове, влекове и ски зони. Няма да бъде допускано строителство на хотели и ресторанти”, обяви отново министърът. Също, че планът за управление на парк „Пирин” не е свързан с разрешаването на изграждане на лифтове.

Нено Димов обяви още, че към днешна дата в екоминистерството не е постъпило предложение за изграждане на втори лифт над Банско. Той допълни, че утре му предстои да разговаря с концесионера на ски зоната. /БГНЕС