Лиляна Павлова: Защитата на личните данни на потребителите е топ приоритет

Лиляна Павлова: Защитата на личните данни на потребителите е топ приоритет
Лиляна Павлова: Защитата на личните данни на потребителите е топ приоритет / БГНЕС

Един от основните фокуси на нашето внимание е дигиталната икономика, развитието на единния цифров пазар, уменията на бъдещето. Естонското председателство на Съвета на ЕС работи изключително много по темата за дигиталния дневен ред, единния цифров пазар. Това е един огромен законодателен пакет, за да може и единният цифров пазар, но и защитата на данните да имат една добра законова рамка. Това заяви министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова на конференцията, посветена на общия регламент за защита на личните данните (GDPR) на територията на ЕС, предаде репортер на БГНЕС.

Всички знаем, че пакет от 15 законодателни досиета поехме от естонското председателство, предстои да проведем разгори по тях. Тези 15 са най-тежките досиета, защото по тях имаме все още различни интереси и мнения от една страна на потребителите, а от друга на доставчиците на услуги. За това сме си поставили за цел по голяма част от тях да намерим консенсус, за да вървим напред. Най-важните и най-големи досиета са с най-голямо предизвикателство – това е реформата, която се прави в защитата на авторското право. Защитата и свободният достъп до данни имат нелека задача как да защитим интереса на авторите и техните права. Другият важен законодателен акт е известен като „Берек”, единният орган на регулаторите, който регламентира електронния код. Регламентът за свободно движение на нелични данни също остана като законодателен пакет, по който трябва да търсим компромиса между отделните институции, както и завършването на административния портал. Това е важна задача пред нас, заяви Павлова.

Защитата на данните е тясно свързан регламент с един от най-тежките законодателни пакети - това е “ePrivacy” („ипрайвъси”) - регламентът за защита на електронните данни, коментира Павлова. Защо е важна защитата на данните, защото често казват, че в Европа няма достатъчно иновативни компании, напротив, има изключително голям брой. Факт е, обаче, че в момента, в който се разраснат, те се преместват най-често в САЩ. Един от най- известните примери за това, е Skype. Основната причина, с която ние сме наясно защо не можем да ги задържим в Европа, е липсата на единната регулаторна рамка, която да им позволи да се развиват свободно и от друга страна доверието или недоверието на потребителите дали техните лични данни са добре защитени, подчерта Лиляна Павлова. Тя отбеляза, че защитата на личните данни на потребителите е топ приоритет. 80% от европейските потребители смятат, че не са сигурни дали техните данни са добре защитени. Ние трябва да направим нужното, да дадем увереност на потребителите, че личните им данни са защитени, да дадем увереността и спокойствието на бизнеса, че могат да оперират спокойно също и да работят в една добра регулаторна среда с единни изисквания, допълни Павлова. Това доверие в двете страни е в наши ръце именно

в това законодателство. Изключително важна е ролята на администрацията и институциите, както на национално ниво, така и участието на общините, местната власт, заяви Павлова.

Единният цифров пазар е важен, технологиите вече не са въпрос на избор, те са реалност и всички трябва да се адаптираме към този процес. Пожелавам успех на днешния форум, защото обратната връзка от него е важна за нас. Нека заедно да работим за единна, сигурна и цифрова Европа, каза още министър Лиляна Павлова. /БГНЕС