Борисов: Няма смисъл от референдум за Истанбулската конвенция

Ще приемем Истанбулската конвенция, ако има консенсус в българското общество. Няма смисъл от референдум по нея. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по бТВ.

[b]Истанбулската конвенция[/b]

И като партия, и като държава сме срещу насилието над жени и деца. Тази конвенция няма да влиза в Народното събрание, защото сега е в Конституционния съд, заяви Бойко Борисов, който на няколко пъти повтори, че това е Конвенция на Съвета на Европа.

Ако има текст, който тревожи някой, в парламента това се дебатира. Патриотите никога не са казвали, че ще подкрепят такава конвенция, добави той, запитан дали коалиционните партньори от Патриотичния фронт му извиват ръцете.

Ние, Истанбулската конвенция ще я приемем, само ако има абсолютен консенсус в българското общество, каза премиерът. Той на няколко пъти повтори, че в документа не става въпрос за узаконяване на еднополови бракове и всеки, който предлага нови закони, си играе със страховете на хората.

Стига с тази Истанбулска конвенция, тя може да е Женевска, Мюнхенска, заяви Борисов.

Той е категоричен, че няма смисъл от референдум, както предлага БСП. Щом хората са уплашени, махаме я и връщаме дебата отначало, категоричен е Борисов.

[b]За Валери Симеонов, Нено Димов и зелените[/b]

Борисов разкритикува вицепремиера Валери Симеонов за езика, който той е държал на евродепутатка Ска Келер, която посети миналата седмица България. „С начина на изразяване на Валери Симеонов не съм съгласен и не го възприемам“, категоричен е той.

Борисов заяви, че зелените не могат да се оплачат от него. Премиерът обеща прозрачност при изграждането на втора кабинкова линия и съпътстващите съоръжения в Банско. В тази връзка ще нареди на министър Нено Димов да се разсекрети необходимата документация. Не можем да отречем, че Банско е в десетката на световните зимни курорти, подчерта Борисов.

[b]За отношенията с президента Радев[/b]

„Моите отношения с президента Румен Радев са добри и се отнасям с изключително уважение. С президента Радев, няма тема, по която да не сме се разбрали“, заяви Борисов, коментирайки отношенията си с държавния глава.

Когато си говорим с президента Радев се разбираме прекрасно, но там има един сив кардинал, който му пише речите, убеден е Борисов и назова, че визираният от него „сив кардинал” е началникът на кабинета на Радев Иво Христов.

Борисов е категоричен, че не е заобиколил президента Радев при взимането на решение за поканата към турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който ще посети страната ни на 26 март, за да се срещне с високопоставените представители на ЕС.

Премиерът припомни, че е работил с президента Радев добре при поканата на френския президент Еманюел Макрон, която той е организирал в края на август във Варна.

Борисов е категоричен, че мнението на президента Радев трябва да се уважава и даде за пример как е наредил на своя външен министър Екатерина Захариева да се съобрази с неговото искане при назначаването на нов посланик в Москва.

[b]За Балканите и икономиката[/b]

Борисов коментира и отношенията с балканските държави. Според него, когато на Балканите даваш акъл и съвети, това води до проблеми. Премиерът е категоричен, че ако Македония и Гърция намерят компромис за името това ще бъде прекрасно.

По отношение на неговата политика спрямо Република Македония, той заяви, че историята ще каже дали е имал успех или не.

Коментирайки икономическата ситуация в България, той заяви, че сме в петицата на Европа. Имаме средна заплата над 1000 лева и ниска безработица, добави той.

Газовият хъб във Варна е полезен. Надявам се след изборите в Русия да намерим общ език по тези теми, заяви Борисов.

„Българинът ще живее по-добре, защото ще има работа и ще има инвестиции“, каза българският премиер.

Борисов заяви, че не е хубаво да се говори така за Народния съд и неговите жертви, както го правят от БСП. Също така не е хубаво да се говори лошо и за избитите комунисти, добави той. /БГНЕС