Нинова: Борисов излъга, че оттегля Истанбулската конвенция

Нинова: Борисов излъга, че оттегля Истанбулската конвенция
Нинова: Борисов излъга, че оттегля Истанбулската конвенция / БГНЕС

Борисов излъга преди седмица, че оттегля Истанбулската конвенция, цитирам: „докато не се постигне консенсус”. Това заяви на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

Не знам какъв консенсус търси след като го няма в собствената му партия, в собствената му парламентарна група, при коалиционните му партньори го няма, а ако очаква такъв от БСП- няма да го получи. Ние по тази тема имаме собствена позиция и тя няма да се промени, какъвто и натиск да ни се оказва, категорична бе Корнелия Нинова. Конвенцията не само че не е оттеглена от парламента, но и е разпределена на парламентарните комисии- по правни въпроси, по въпросите на децата, младежта и спорта, по образованието и науката, а е гледана вече в комисията по външна политика и има доклад по нея, потвърди тя. Ще повярваме в думите му, ако утре на заседание на МС правителството реши ИК да бъде оттеглена от НС, заключи по темата Нинова.

По друга от темите - нападките на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов към депутата Елена Йончева за нейно участие в източването на КТБ лидерът на БСП заяви, че Йончева ще си потърси правата си в съда за думите му като заведе дело.

Г-н Цветанов днес грубо и необосновано нападна Елена Йончева като я обвини в извършване на престъпление, цитирам: „Елена Йончева, негов най-близък съветник, имаше пред вид президента г-н Радев, с приближен до Цветан Василев са източвали КТБ, коментира Нинова. За това нещо г-н Цветанов ще понесе наказателна отговорност - Елена ще му заведе дело и той ще обяснява в съда, поясни тя. Тя има пълната ни подкрепа и до последно ще се борим за чистото й име. Но защо се прави всичко това? Заради това, че Елена работи по разкриването на една от най-големите корупционни сделки на правителството на ГЕРБ- тази с оградата, каза лидерът на БСП. Днес се обръщаме към главния прокурор Сотир Цацаров: Г-н Цацаров на 6-ти декември 2017 г. заяви в правната комисия на парламента, че има три доклада на АДФИ, на ДАНС, в резултат на сигнала на Елена и на депутати от БСП, че в този доклад има завишение на проектната стойност в сравнение с пазарните, действителни цени на оградата и има неосъществен контрол от възложителя. Този доклад на ДАНС е изпратен в Главна прокуратура, припомни Нинова. Искаме да ви информираме, че от една седмица искаме резултата от доклада, поискахме от главния прокурор официално с писмо да ни съобщи докъде е стигнала проверката и, за съжаление, нямаме отговор, констатира тя. Питаме го: защо не ни се отговаря, прикрива ли се нещо?

Третият въпрос е за случващото се в здравната каза и в сектора здравеопазване. На г-н Плочев му се иска оставката, защото зад гърба на министъра на здравеопазването е поискал от парламента актуализация на бюджета, говори по третата основна тема днес Нинова. Г-н Плочев е направил нещо законно - иска от парламента актуализация на бюджета на НЗОК. Обвиняват го управляващите защо през февруари: „Само февруари сме, а ти искаш актуализация на бюджета”! Ако това е аргументът за оставката, то тогава министър-председателя отдавна трябваше да си подаде своята, отсече Нинова. Защото през януари премиерът изхарчи приблизително същата сума от 200 млн. лв., само че незаконно, еднолично- извън закона за бюджета, подчерта тя. И според нея така си е купил спокойствие. Когато правиш нещата принципно - оставка, когато един човек решава, че държавата му е бащиния -

може да си прави каквото си иска.

Искаме актуализацията на държавния бюджет и на този на НЗОК да влязат в парламента и там депутатите да решат какъв ще е изходът, предложи Нинова. Ако не го направят, ще се потвърдят думите на президента, че парламентарната република е атрофирала, потвърди лидерът на БСП.

Заставаме зад Валери Жаблянов, не смятаме, че той трябва да си даде оставката като зам.председател на НС, но ако това стане, няма да предлагаме друг кандидат за неговото място в парламента, заяви Нинова в отговор на въпрос на медия.

Оттеглянето на изречението в декларацията на БСП за Народния съд - това е скандал на ГЕРБ с изместване на фокуса от истинската тема - против провеждането на Луков марш и проявите на фашизъм, отговори Нинова на друг въпрос.

За противопоставянето между премиер и президент напоследък не знам дали това ще доведе до предсрочни избори. Президентът Радев беше избран с голямо мнозинство и хората видяха в него алтернатива на статуквото. Той се очертава и като алтернатива на това управление, което е добре за демократичния живот, подчерта Нинова. /БГНЕС