Първа точка в програмата на НС - освобождаване на Жаблянов

Първа точка в програмата на НС - освобождаване на Жаблянов
Първа точка в програмата на НС - освобождаване на Жаблянов / БГНЕС

Първа точка в проектопрограмата на народните представители за тази седмица е проект на решение за предсрочно освобождаване на Валери Жаблянов от поста зам.-председател на Народното събрание.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов снощи съобщи, че са събрали достатъчно подписи за оставката на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента.

"Внесохме в деловодството на НС подписите на депутатите от ГЕРБ и ОП за оставката на зам.-председателя на НС Валери Жаблянов, това ще бъде и точка първа от седмичната програма на парламента", уточни той.

„Подобно поведение на зам.-председател на парламент няма как да бъде одобрено от парламентарното мнозинство”, подчерта Цветанов по отношение на Жаблянов. „Първо, от уважение към всички жертви и всички тези, които са понесли неприятностите от комунистическия режим - има едно подигравателно поведение от страна на г-н Жаблянов, също така за Народния съд - да говориш, че това е необходимост, която е била в периода 1945 г. също е недопустимо за представител на ръководството на българския парламент”, заяви Цветанов. Разбира се, ние не укоряваме личните мнения на народните представители, които биха могли да ги изразят публично, но за представители на ръководството, които олицетворяват парламента, това е недопустимо, повтори той.

Миналата седмица ГЕРБ поиска оставката на Жаблянов. Причината е, че той е авторът на скандалната фраза, поместена в официална позиция на БСП, според която „Народният съд“ е „необходимо и неизбежно правосъдие“.

На 15 февруари на извънредно заседание на ИБ на БСП с ръководството на парламентарната група бе решено, че БСП не приема искането за оставка на Валери Жаблянов като заместник-председател на НС.

Въпреки че гледната точка на Жаблянов беше премахната от официалната позиция на БСП, но предизвика вълна от възмущение. Съюзът на репресираните от комунистическия режим поиска публично извинение от заместник-председателя на НС.

Историците определят т.нар. Народен съд като политически процес за разправа с неудобни противници. Той се провежда веднага след преврата от 9 септември 1944 г. В резултат на Народния съд са избити няколко български правителства, депутати от Народното събрание, общественият и военен елит на Царство България. /БГНЕС