Мотивите на ГЕРБ са смехотворни, според Жаблянов. ДПС отказа да участва в дебата

В Народното събрание започнаха дебатите по поисканата от ГЕРБ оставка на Валери Жаблянов.
В Народното събрание започнаха дебатите по поисканата от ГЕРБ оставка на Валери Жаблянов. / БГНЕС

В Народното събрание започнаха дебатите по поисканата от ГЕРБ оставка на Валери Жаблянов от поста заместник-председател на парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Мотивите за освобождаването на депутата от БСП прочете в началото на днешното пленарно заседание Данаил Кирилов от ГЕРБ. Според ГЕРБ поведението и изказванията на Валери Жаблянов са принизили българския парламент.

Основният мотив за поисканата от ГЕРБ оставка на Жаблянов от поста зам.-председател на парламента е скандалната фраза, поместена в официална позиция на БСП, според която „Народният съд“ е „необходимо и неизбежно правосъдие“.

Въпреки че гледната точка на Жаблянов беше премахната от официалната позиция на БСП, но предизвика вълна от възмущение. Съюзът на репресираните от комунистическия режим поиска публично извинение от заместник-председателя на НС. Историците определят т.нар.

Народен съд като политически процес за разправа с неудобни противници. Той се провежда веднага след преврата от 9 септември 1944 г. В резултат на Народния съд са избити няколко български правителства, депутати от Народното събрание, общественият и военен елит на Царство България.

Днес в парламента присъстват и представители на Съюза на репресираните.

Йордан Цонев от ДПС изказа съжаление, че не са поканили и стотиците репресирани от ДПС от комунистическия режим. „Но нека приемем, че техните съратници са тук”, обърна се Цонев към гостите в пленарна зала.

ДПС няма да вземе участие в този дебат, каза Цонев, определяйки го като фарс и добавяйки, че той има и друга цел.

Няма правни аргументи за исканата оставка, каза Цонев.

В лично качество Жаблянов е изразил лични аргументи срещу договора за добросъседство с Република Македния. Според Цонев този аргумент на ГЕРБ отпада. Той защити Жаблянов с думите, че депутатския имунитет е заради това – за да може да изразява лични аргументи.

Цонев припомни, че ДПС осъжда Народния съд и движението е последователен в позицията си през всичките години на прехода. ДПС не може да се съгласи с личната позиция на Валери Жаблянов, каза още Цонев.

Изказване направи и Валери Жаблянов. Със съжаление отбелязвам, че 28 години от демократичното управление на България е един проспан, пропуснат прериод за българската десница, която е готова да се фашиницира, но никога да се демократизира.

Аз ще изразя дълбокото си съжаление от факта, че десетки и стотици посещения на народни представители, на ръководители на ПГ в храма на световната демокрация – САЩ, не успяхте да проумеете принципите на демокрацията, нито защо сте ходили там. Вие, за десетки години вече демократични обучения, не достигнахте до сърцето на демокрацията, обърна се Жаблянов към депутатите от ГЕРБ.

Според него мотивите, подписани от Цветанов, за искане на оставката му, са образец на политически произвол, фактологическо слабоумие и политическа безпомощност. „За първи път виждам мотиви, в които няма посочен нито един член от правилника на НС, който да касае отстраняването на председател и зам.-председател на НС от длъжност. Посочен е само един член, който няма общо с днешната дискусия“, подчерта депутатът от БСП.

„По първия мотив - всеки депутат и гражданин може да има мнение и да се изкаже по договорите, по които подписва правителството. Вие не разбирате демокрацията, защото схващате колективното ръководство на НС като единен орган. Това отзад не е политбюро. Това е демократичен орган. Ние сме представители на нашите партии, а още не го знаем. Аз съм представител на БСП и с нейната програма съм застанал там, а не с вашата, ясно ли ви е? И не можете да ми търсите сметка за това и няма как да ми търсите сметка“, заяви Жаблянов.

„Призовах да се почетат всички жертви на политическото насилие в България. Третият мотив-смехотворен. С подобни мотиви дори народният съд не е работил. Трагедия“, каза той и цитира реч на Богдан Филов, както и протоколи от заседания на НС.

„Съжалявам за тази ярост, която беше излята през тази седмица. Позициите са ясни, истината също-жертвите са факт, има и полуразрушени паметници, под които има кости на обезглавени, рязани от фашистките палачи на България“, каза Жаблянов.

Според него историята не може да бъде отправна точка за действията ни днес и в бъдеще. „Оценката за Луковмарш за първи път е и оценка на правителството, макар и страхливо изразена от Георг Георгиев, за да се налага да я изразява премиерът, безличието на кмета на София и гръмогласното отсъствие на Караянчева, която не може да намери сили да каже, че Луковмарш, е нацистка проява. Не можете да намерите сили, защото го подкрепяхте и продължавате да подкрепяте“, обърна се той към ГЕРБ.

„Не става въпрос за зам.-председателското място, а за демокрацията. Демократичният консенсус се основава върху плурализма на мненията, който е в основата на демокрацията. Другото е маршировка с факли, което е външна изява на идеите на нацизма и фашизма, за които София се превръща в притегателен център. Това нещо трябваше да го заклеймите, за да бъдете истински демократи, но вие се страхувате да излезете срещу фашистите, защото имате гузна историческа съвест“, посочи Валери Жаблянов.

„Престъпленията към българския народ не могат да имат давност, независимо от кой и кога са извършени, тази оценка е дадена от БСП в официални документи на БСП. Не знам да има друга партия, която да се е извинила за нещо. Вие безгрешни ли сте? 10 години управлявате. Как едно извинение не беше поднесено, да кажете сгрешихме“, обърна се той към управляващите.

„Конституцията ми дава правото да кажа какво мисля за един или друг международен договор, тя ми дава правото да кажа личното ми мнение за това как би следвало да изглежда българската политика, да изразявам мнението на избирателите на БСП, които имат свои политически възгледи, които трябва да допуснете, колкото и да не го желаете“, посочи още Жаблянов. /БГНЕС