Проф. Камен Плочев: Не сме искали актуализация на бюджета на НЗОК, искахме дебат по проблемите

Проф. Плочев бе изслушан в здравната комисия
Проф. Плочев бе изслушан в здравната комисия / БГНЕС

Не сме искали актуализация на бюджета на НЗОК, предложихме да се дискутират проблемите, решихме ли изпратим писмо до парламента, за да предизвикаме дебат и да получим помощ, защото нещата стават много тревожни.

Това заяви днес проф. Камен Плочев, управител на НЗОК на изслушване в здравната комисия на НС във връзка с прогресиращата тенденция за нарастване задълженията към здравни институции на държави-членки на ЕС за предоставени на български осигурени лица здравни услуги, предаде репортер на БГНЕС.

Днес пристигна доклад от НЗОК, посочи председателят на комисията, депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова, която каза, че ще раздаде на народните представители 19 папки с документа. От името на депутатите, поискали изслушването, говори Георги Йорданов, който се спря на различни сигнали с оплаквания от Здравната каса, свързани с лечения в чужбина, с бюджета на касата и настоя да разбере какво е нейното състояние.

В представения от нас доклад е дадена справка за задълженията на касата по исковете на други държави, заяви в своето изложение проф. Камен Плочев. Към 31 януари 2018 г. те са 271 200 000 лв. , уточни той. Основният дял, 72% от случаите са за предоставена в чужбина медицинска помощ на българи с актуални здравни права. Това може да доведе до увеличаване на съдебните дела , макар че България се посочва като държава с най-ниски нива на задължения към други държави през последните 2 години. Необходимо е да се набавят целеви субсидии от държавния бюджет за изплащане на тези суми, смята проф. Плочев. Зачестяват писмата от държави относно неспазване от България срокове за 18 месечно плащане на задълженията. От Германия, примерно, има писмо, въпреки проведените разговори с колеги през есента на 2017 г. , в което те съобщават, че 18 месечния срок е изтекъл и изразяват надежда общото задължение от 46.7 млн.евро да бъде платено до края на 2018 г. От НЗОК посрещаме тези факти със силно безпокойство, каза управителят на касата. МЗ ни дължи сума в размер над 21 млн.лв., каза проф. Плочев. Затова от касата е предложено да се дискутират тези проблеми и са решили да изпратят това писмо до парламента, за да предизвикат дебат и да получат помощ, защото нещата стават много тревожни. Не сме искали актуализация на бюджета на НЗОК, категоричен бе проф. Плочев.

Смятам, че този дебат не беше нужен и съм учудена защо точно в този момент се повдигна този въпрос, заяви след изложението на управителя на НЗОК председателят на здравната комисия Даниела Дариткова. Темата за задълженията на НЗОК към касите на държави-членки на ЕС многократно е повдиган в комисията, продължи тя. Въпросът вече е бил обект на дискусията поради тенденцията за нарастване на задълженията. Тази година се разполага с около 13 млн. лв. повече в бюджета на касата за чужди фондове, отколкото през 2017 г.

Вярно е, че управителят на НЗОК се избира от НС, но това не значи, че трябва да се пренебрегват правилата и законите, както и мнението на Надзорния съвет и на министъра на здравеопазването, поясни Дариткова. Непознаването на законодателните процедури и на основни принципи не би трябвало да бъде част от профила на управителя на един фонд, подчерта тя. Човек на тази длъжност на първо място е трябвало да се запознае със своите правомощия, добави Дариткова.

След като непознаването на закона не оневинява управителя на НЗОК трябваше ли министърът на здравеопазването да тръгне по 7 медии да обяснява и да обвинява проф. Плочев, че е тръгнал по политическите сили да търси помощ, заяви в изказването си депутатът от БСП Славчо Велков. И даде пример за отказани лечения в чужбина на българи поради задължения на НЗОК към касите на други държави-членки на ЕС. Тук гласуваме държавния бюджет, знаем цифрите в него, но има и едни средства – „скрит” бюджет от почти 3 млрд.лв., тогава за какъв страх от актуализация говорим, запита Велков. Въпросът се превърна в политически от други хора, не от Плочев, той гледа да се измъкне от тази желязна хватка, която вие му приложихте, обърна се към колегите си депутати от ГЕРБ народният представител от БСП за България. Проф. Плочев може да има своите недостатъци, може административно да не е толкова опитен, но той е честен човек, подчерта Велков. Не смятам, че е направил кой знае какво проф. Плочев като е уведомил за проблема своя работодател - българския парламент, завърши той.

Ние сме тук в интерес на истината, не оспорваме качествата на проф. Плочев, а неговите действия, опонира му Даниела Дариткова. Ако той беше информирал Надзорния съвет на НЗОК , тогава щеше да бъде спазена процедурата. И защо той изпрати писмото директно до НС, до председателя на парламента, а не до здравната комисия, например. Не можем да намерим отговор на този въпрос, посочи Дариткова.

Четири пъти съм се виждал с министъра на здравеопазването, последният път ми поиска оставката и смятам, че това е проблем - липсата на комуникация, каза проф. Плочев в отговор на въпрос на депутат. Оплакванията от хора, върнати от лечение в различни държави за 2016 г. са 334 човека, а за 2017 г. са 332 човека, уточни той. Повдигнах въпроса за средствата основно заради писмото от Германия, защото трябва да се платят около 100 млн.лв., а аз имам 70 млн.лв., категоричен бе проф. Плочев.

Поскахме това изслушване заради спекулациите, които се появиха в публичното пространство, заяви депутатът от ДПС Нигяр Джафер. И изброи обективните факти около НЗОК, като подчерта, че тази институция е независима. Проф. Плочев, основното в което Ви упрекват е в несъгласуваност и още- получихте ли заплахи и от кого, запита тя.

Да , получих заплаха, потвърди проф. Плочев, но този човек отказва да му съобщя името , защото той не желае. Управителят на НЗОК заяви също, че е прочел протокол, изготвен от министър Ананиев, за източване на НЗОК от чужбина и то чрез българи, които имитират спешни случаи, поясни той.

Даниела Дариткова запита проф. Плочев може ли да предостави документи, от които е видно, че е отказана медицинска помощ в чужбина на толкова много хора, както и кои са видовете медицинска помощ. Управителят обеща да я предостави по държави тази информация. Плащаме спешна, неотложна и планова медицинска помощ, отговори проф.Плочев. График има и той, според мен, се изпълнява добре, но има натрупвания на задължения ,които тази година ще минат 18 месечния срок и ще станат просрочени, допълни управителят на НЗОК.

Дискусията продължава. /БГНЕС