Председателят на ДАЗД се срещна с представител на УНИЦЕФ за България

д-р Елеонора Лилова се срещна с Мария Хесус Конде, представител на УНИЦЕФ за България.
д-р Елеонора Лилова се срещна с Мария Хесус Конде, представител на УНИЦЕФ за България. / БГНЕС

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова се срещна с Мария Хесус Конде, представител на УНИЦЕФ за България. Те обсъдиха въпроси по бъдещото взаимодействие между двете организации.

Мария Хесус Конде представи Програма за сътрудничество България – УНИЦЕФ, 2018-2020 г., с акцент върху очакваните резултати, ключовите показатели за напредък, изходните данни и целите. Двете страни договориха следваща тематична работна среща относно изпълнението на дейностите по Национална програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца, 2017-2020 г.

Във връзка с проучване на УНИЦЕФ, което ще бъде проведено сред деца и възрастни с цел изработване на нови стандарти в социалната политика за превенция на насилието, ще бъдат предоставени резултатите, въз основа на които ще се въведат препоръките. От международната организация подчертаха очакванията си за лидерската роля на ДАЗД във въвеждането и популяризирането на добрите практики и препоръки, установени в изследването, съобщиха от агенцията.

Д-р Елеонора Лилова запозна екипа на УНИЦЕФ с актуалното състояние на Националната телефонна линия за деца 116 111 и сподели за необходимостта от осъвременяване на техническите характеристики.

Мария Хесус Конде сподели опита на организацията при създаване на по-достъпни уеб-базирани канали за комуникация, които са приоритет на нейните политик и изрази желание за партньорство в реализирането на иновациите в България.

На работната среща участваха още Елена Атанасова, програмен директор „Мониторинг правата на детето“ и Милена Харизанова, програмен директор „Закрила на детето“ в УНИЦЕФ, както и държавен експерт Илиана Христова от дирекция „Политики и програми за детето, стратегическо развитие и координация“ на ДАЗД. /БГНЕС