Петкова: Правителството няма как да даде отговор на въпроса за финансиране на сделката за ЧЕЗ

Петкова каза, че одобрява проектът АЕЦ "Белене" да стане балкански
Петкова каза, че одобрява проектът АЕЦ "Белене" да стане балкански / БГНЕС

Ще си позволя да не се съглася с президента. Правителството няма как да даде отговор на въпроса за финансиране на сделката, тъй като не е участвало в тази сделка. Това е въпрос корпоративен на всяка една компания, която е участвала.

Това каза в интервю за Нова телевизия енергийният министър Теменужка Петкова за сделката на ЧЕЗ. Думите й бяха по повод казаното от президента Румен Радев, че трябва да се даде яснота на въпроса каква е схемата на финансиране на сделката за ЧЕЗ и как тази сделка получи политическа подкрепа. Радев насрочи и КСНС за втората половина на април на тема енергийна сигурност.

Според Петкова сделката с ЧЕЗ е стартирала като бизнессделка, „но сами видяхте как ескалира тази тема и някои се опитаха да направят политически въпрос от нея. Това развитие на събитията не беше благоприятно за никой".

На въпроса как правителството ще стане партньор Петкова напомни за приета стратегия за продажба на ЕРП-тата. „След тази ескалация на напрежение, която сега се получи виждате, че г-н Борисов като един изключително отговорен държавник потърси контакт с г-жа Върбакова за да види как може държавата да влезе в тази сделка. За нас е изключително важно българския гражданин да бъде спокоен ние разбираме страховете на хората и искаме да успокоим хората и да видим дали държавата може да влезе“, каза енергийният министър.

Темата с цената е последната тема, която ще бъде разисквана. Сега обект на внимание е, ако има възможност държавата да участва с контролираща форма, коментира още тя. За нас най-важна е цената, която е свързана с нашата национална сигурност. Имаме арбитражи и трябва много внимателно да видим как стоят нещата.

Петкова коментира и думите на ръководителя на Надзорния съвет на ЧЕЗ Вацлав Пачеш, че премиерът на България Бойко Борисов не иска ЧЕЗ да работи в страната. „ Категорично искам да заявя, че правителството по никакъв начин не е пречело на ЧЕЗ да извършва своя бизнес. Ние не правим разлика между отделните компании, те работят на територията на България и трябва да спазват законодателството на България“, каза Петкова.

За АЕЦ „Белене“ - да се развива като балкански проект, Петкова заяви, че това е много добро решение и може да се реализира на базата на пазарните принципи. /БГНЕС