Корнелия Нинова: Сега е моментът да поставим въпроса за имотите на тракийските бежанци

Корнелия Нинова: Сега е моментът да поставим въпроса за имотите на тракийските бежанци
Корнелия Нинова: Сега е моментът да поставим въпроса за имотите на тракийските бежанци / БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия пристигна в Кърджали, настоя България да постави въпроса за компенсациите за имотите на тракийските бежанци в Турция, призова за край на разделението сред народа и за обединение на политиците, и обяви, че партията е готова за изборите, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Тя подчерта, че реакцията на Турция, ако България постави въпроса за компенсациите за имотите на тракийските бежанци, зависи от това как нашата страна ще го представи на срещата във Варна на 26 март. Нинова припомни, че през 2008 г. беше сформирана съвместна работна група, но тя не работи. „От нас зависи дали последователно и категорично ще поставим този въпрос, и дали ще възобновим диалога в тази работна група. Не може да се твърди, че от една среща проблемът ще бъде решен. Но е хубаво да се сложи начало на този двустранен разговор. Въпросът беше поставен и в резолюция на ЕК през 2008 г. като общ европейски и би трябвало да се върви към решение през годините. Затова сега е моментът страната ни да го постави с достатъчна тежест именно по време на европредседателството ни“, подчерта тя.

В отговор на въпроса защо точно премиерът Бойко Борисов посредничи за сдобряването между Анкара и ЕС Нинова посочи, че той сам се е нагърбил с тази роля, но, за съжаление, тя не дава резултат нито за Турция, нито за Европа, нито за България. Нинова заговори за разделението и от Кърджали призова колегите си политици да спрат това „по всички линии“. „Едни партии тук разделят хората по вяра и език, други на такива с ГЕРБ или против ГЕРБ. Стигна се до алтернативно честване на национални и християнски празници. Такова разделение сред народа ни е незапомнено в смесените райони, това се прави в партийна и в лична изгода с политически цели, но това е убийствено за българския народ, достатъчно разделен по много линии. Но тук умишлено се насажда разделение, което противопоставя хората едни на други и сее агресия и омраза помежду им“, коментира Нинова. Тя се обърна към колегите си политици и лидери, като подчерта, че има много общи проблеми, които трябва да се решават в страната и в Кърджалийския регион. Според нея е необходимо обединение на политиците по големите теми на деня – „народът е затънал в бедност, в лошо качество на образованието и на здравеопазването, липса на работа, а младите хора заминават в чужбина, демографска катастрофа“, посочи тя и отново призова да се спре разделението, защото то работи в полза на партиите, но е против народа. Нинова обяви, че БСП е готова за избори, но народът решава кой ще го управлява.

„Нестабилност в управляващата коалиция, взаимни нападки между патриотите, нападки на патриотите към ГЕРБ и обратно, обвиненията за корупция от Валери Симеонов към Николина Ангелкова, критиките на Волен Сидеров към Валери Симеонов, че не изпълнява програмата на ОП, скандал след скандал за корупция, за КТБ, за ЧЕЗ, това е ежедневна нестабилност, несигурност и непредсказуемост в управлението. Позициите се сменят не за дни, а с часове, примерите са много, министри спорят по въпроси от стратегическа важност за националната сигурност“, такава характеристика на властта даде лидерът на БСП.

Запитана за скандала около визитата на руския патриарх и срещата му с българския президент тя изрази увереност, че Румен Радев е отговорил достойно на госта. Нинова определи изявлението на патриарх Кирил като „пресилено и неподходящо за този момент“.

БСП води самостоятелна политика в парламента, не търси подкрепата на ДПС, както преди и не се съобразява с другите, защото разполага с 80 свои депутати, каза тя. Нинова посочи, че синхронът между ГЕРБ и ДПС е очевиден – движението подкрепя ключови политики и законопроекти на управляващата партия, властта раздава извънбюджетни милиони на общините на ДПС. Според нея това напълно изключва вероятността за нова коалиция с ДПС след следващите избори.

В коментар за изборите в Русия тя заяви, че БСП уважава вота на руския народ и поздравява президента Владимир Путин с „тази огромна победа“, като му пожелава успех в мисията да бъде фактор в решаването на международните въпроси, защото в света има много напрежение и конфликти. От „Позитано“ все още не са изпратили официален поздрав до Кремъл, но днес следобед текстът му се обсъжда в Кърджали. /БГНЕС