Караниколов: Няма как да се провери произходът на парите преди сделка за ЧЕЗ

Караниколов е категоричен, че държавата може да участва в сделката за ЧЕЗ
Караниколов е категоричен, че държавата може да участва в сделката за ЧЕЗ / БГНЕС

Сега няма още сделка, няма реално плащане, за да проверят службите произхода на средствата. Трябва първо да има плащане. Няма как тези пари да бъдат проверени, защото реално плащане все още няма.

Това каза пред бТВ икономическият министър Емил Караниколов по повод сделката за ЧЕЗ и произхода на средства на купувача „Инерком“, управляван от Гинка Върбакова.

Продавач и купувач не трябва да се отчитат на абсолютно никой. В крайна сметка чешката страна е избрала някой и е започнала конкретни преговори, коментира министърът. Все още няма сделка. Разбирам, че около 3 млн. потребители зависят от това”, допълни министърът. Службите ще кажат какви са парите за финансирането. Има си разузнаване и закон срещу изпирането на пари, има си процедури и ако се докаже, че тези пари са с някакъв неясен произход, законът тогава вече позволява да се приемат действия, каза още Караниколов.

Караниколов е категоричен, че държавата може да участва в сделката за ЧЕЗ, но трябва да направи много внимателен анализ на сделката и каква е стойността на активите. Тук въпросът е дали другата страна ще иска да продаде на България, добави той. /БГНЕС