Каракачанов: България може да бъде много сериозен фактор за решаване на проблемите на Балканите

Виждаме, че България като европредседателстващ играе своята роля на Балканите, каза вицепремиерът.
Виждаме, че България като европредседателстващ играе своята роля на Балканите, каза вицепремиерът. / БГНЕС

България може да бъде много сериозен и активен фактор за решаване на проблемите на Балканите. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на БГНЕС.

Срещата с Ердоган във Варна е хубава инициатива. Виждаме, че България като европредседателстващ играе своята роля на Балканите, каза вицепремиерът.

„Виждаме, че има проблеми в отношенията между ЕС и Турция. Винаги съм смятал, че България може да бъде много сериозен и активен фактор за решаване на проблемите на Балканите и именно това е стремежът на правителството в лицето на премиера, който организира тази среща, каза той.

Според Красимир Каракачанов по време на срещата трябва да се потърси механизъм за решаване на проблемите, а не само те да бъдат посочвани.

Той коментира, че Европа многократно недоволства от факта, че от Турция идвали големите вълни нелегални мигранти, а и продължавали да идват. „Има много въпроси, които трябва да се обсъждат. Аз съм за България да поддържа добри отношения с всички свои съседи, вкл. с Турция, но единствено на база на равнопоставеност и взаимно уважение. Основен участник в срещата е премиерът Борисов. Мисля, че той има достатъчно дипломатически опит и такт, за да проведе срещата така както трябва, убеден е вицепремиерът.

Той коментира и танца на деца при ориенталска музика в детска градина в Момчилград, като посочи, че не знае дали е било провокация. „В тези райони част от детски градини и училища се финансират от чужди държави и разни фондации и децата се възпитават само на базата на една единствена религия“, каза Каракачанов.

Според него интеграцията става с усилено изучаване на официалния език -българския, а ако някой мисли да интегрира тези деца за чужда държава, той не го разбира. Вицепремиерът бе категоричен, че на всеки подобен случай трябва да се реагира и обществото не бива да бъде равнодушно./БГНЕС