Жельо Бойчев: Комисията за ЧЕЗ не получи отговор на много въпроси

Жельо Бойчев: Комисията за ЧЕЗ не получи отговор на много въпроси
Жельо Бойчев: Комисията за ЧЕЗ не получи отговор на много въпроси / БГНЕС

Има много въпроси, на които не получихме отговор. Това каза пред журналисти председателят на временната парламентарна комисия, проверяваща обстоятелства около приватизацията и планираната продажба на дружествата на „ЧЕЗ Груп” Жельо Бойчев, предаде репортер на БГНЕС.

Днешното заседание на Комисията трябваше да бъде последно и на него да бъде приет доклад, който да обобщи събраната информация в хода на работата ѝ, но гласуването му бе отложено за четвъртък. Аргументът – да бъде създадена работна група, в която да влиза по един представител от политическа сила, която да извърши корекциите в доклада на базата не постигнат консенсус.

Председателят на комисията Жельо Бойчев коментира съдържанието на доклада относно продажбата на активите на „ЧЕЗ Груп” и подчерта, че целта на комисията е била да установи кой по същество е купувачът и какъв е източникът на финансовите средства, с които ще бъде придобито дружеството. „Със съжаление констатирам, че на комисията не беше указано нужното съдействие за установяване на информацията относно финансирането на сделката. Считам това за погазване на конституционните принципи за управление на страната. Българското Народно събрание е мястото, където се отчитат всички специални служби, приемат се докладите и се избират финансовите регулатори. По никакъв начин не приемам, че на парламента може да му бъде отказвана информация с мотив „професионална тайна”. Така комисията не може да изпълни своята основна цел – да дадем нужните отговори на българските граждани”, аргументира се Бойчев.

Той попита редно ли е чешката държава да има пълната информация за тази сделка, по линията на това, че е собственик на дружеството, а българският парламент – не.

БГНЕС припомня, че Комисията за ЧЕЗ бе създадена по предложение на БСП на 17 март с мандат от 1 месец, който трябваше да изтече на 17 април т. г. На последното ѝ заседание обаче членовете ѝ гласуваха проекторешение срокът на работа да бъде удължен с един месец, което бе подкрепено и в пленарна зала. Председателят Жельо Бойчев аргументира решението с необходимостта да бъдат изслушвани още институции като Министерство на икономиката, Министерство на енергетиката, прокуратурата, БНБ и други банки.

В рамките на работата на анкетната комисия, за да бъдат проверени фактите около продажбата на ЧЕЗ, бяха изслушани становищата на енергийния министър Теменужка Петкова, Министерство на финансите, ДАНС, ДАР, КЕВР, КНСБ, КТ „Подкрепа”, както и купувачът на дружеството „Инерком”. На едно от заседанията на комисията стана ясен и обратът по казуса - отказът на държавата да участва в придобиването на активите на дружеството с аргумент, че това би било нецелесъобразно. /БГНЕС