Нинова: Ще поканя колегите от ДПС на разговори и ще им представя законопроектите на Симеонов

Снимка. Архив
Снимка. Архив / БГНЕС

Г-н Симеонов тъй като не желае да разговаря с ДПС потърси от наша страна подкрепа да разговаряме с другите парламентарни групи и с ДПС по неговите законопроекти, за да разберем дали те ще срещнат подкрепа там. Поехме този ангажимент, ще поканя колегите от ДПС на разговори и ще им представя тези законопроекти, ще бъда този посредник и те ще решат какво ще правят конкретно по тези текстове. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща в НС с вицепремиерът Валери Симеонов, предаде репортер на БГНЕС.

В отговор на въпрос дали е като парламентьор на Валери Симеонов, Нинова каза: Не, като опит – там, където има национален интерес в тези четири теми – национална сигурност, демография, образование и здравеопазване да търсим разумно политическо, парламентарно и всякакво решение. „Част от предложенията на Валери Симеонов биха изисквали такова съгласие, според мен. Така че, мисля, че трябва да направим необходимото да го постигнем, въпреки различията си и категоричното ни заявление, че сме опозиция, която иска оставката на това правителство и му го заявих много ясно: Вие сте част от това правителство, на което искаме оставка”, каза Нинова.

Тя посочи, че Симеонов им представил няколко законопроекта - 4, два от тях представил още миналата седмица и по тях БСП имат решения. Днес предоставил още законопроекти.

Самият Симеонов преди това отговори отрицателно на въпроса дали предвижда среща с ДПС. „Да направим среща с ДПС, значи да ги легитимираме като политическа сила. За нас те са мафиотска структура”, каза той. Другата седмица – сряда се очаква да има среща с ВОЛЯ.

По законопроектите Нинова припомни решението на БСП от вчера, че ще подкрепят промените в Закона за хазарта. За тютюнопушенето, тя посочи, че оставят депутатите да гласуват по лична преценка и по съвест. Вчера обсъдили в групата как са разположени гласовете и по думите й, те са общо взето 50 на 50. /БГНЕС