Димитров: Българското председателство ни върна в дневния ред на ЕС

Никола Димитров с премиера Борисов и външния министър Захариева.
Никола Димитров с премиера Борисов и външния министър Захариева. / БГНЕС

"Българското председателство успя да върне региона (б.р. Западни Балкани) в дневния ред на ЕС“.

Това казва в ексклузивно интервю за предаването на Милена Милотинова "Брюксел 1“ на телевизия Bulgaria ON AIR министърът на външните работи на Република Македония Никола Димитров. „Ние сме като един остров, обграден със страни-членки и бяхме на периферията на политическото внимание – (б.р. досега) не се говореше и мислеше за Балканите, целият регион беше пуснат малко като на автопилот. Връщането ни в дневния ред на ЕС много ни помогна и ни даде мотив да сграбчим шанса (б.р. за евроинтеграция). Самото отношение към Македония и към другите проблеми на Балканите, лидерството на България в този процес помогна да се тръгне към пътя на решаване на въпросите, на практичността, с поглед към бъдещето. Много ни помогнахте,“ заяви още Никола Димитров.

Договорът с България ни даде смелост и за този с Гърция, каза външният министър на Р Македония. Цяло поколение изгубихме в спора за името, коментира той.

"Добре е да приключим с антиквизацията, дори договорът с Гърция да не беше факт,“ заяви външният министър на Р Македония. „Най-голямата отговорност на Никола Груевски (б.р. предишния премиер на страната) по въпроса за името беше, че в защита на „идентитета“ направи голяма конфузия с процеса на антиквизация – започна да търси идентичността ни две хилядолетия назад, във времето на Александър Македонски. И това не само че даде аргументи на негативните сили в Гърция, които не искат този въпрос да се реши, а и обезсърчи позитивните сили, също и у нас доведе до объркване кои сме ние и каква култура имаме, а и по някакъв начин обърка и трети страни – наши приятели, които започнаха да гледат на този въпрос като на типично балкански, нерационален, неразумен въпрос,“ заяви Димитров.

След споразумението с Гърция за името, страната очаква на срещата на ЕС на 26 юни да й бъде дадена дата за начало на преговори с ЕС, а през юли - да получи покана за НАТО.

За продължилата 120 секунди среща с президента на страната Георге Иванов, защо ВМРО – ДПМНЕ организира протести срещу споразумението с Гърция, ще бъдат ли дадени ли допълнителни гаранции на България, че името Северна Македония няма да е повод за териториални претенции или претенции към историята ни, както настоя БСП - цялото интервю на Милена Милотинова с министър Никола Димитров ще бъде излъчено днес от 17.30 часа в предаването „Брюксел 1“ по национална телевизия Bulgaria ON AIR. /БГНЕС