Парламентът заседава извънредно по вота на недоверие

Опозицията иска сваляне на кабинета „Борисов 3“ с аргумента, че политиката му в сектор „Сигурност“ е претърпяла провал
Опозицията иска сваляне на кабинета „Борисов 3“ с аргумента, че политиката му в сектор „Сигурност“ е претърпяла провал / БГНЕС

На извънредно пленарно заседание, което ще се проведе от 13.00 часа във вторник, депутатите ще дебатират по внесения от БСП вот на недоверие към правителството, предаде репортер на БГНЕС.

Опозицията иска сваляне на кабинета „Борисов 3“ с аргумента, че политиката му в сектор „Сигурност“ е претърпяла провал, защото правителството е неспособно да изпълнява конституционното си задължение да осигурява вътрешната сигурност и обществения ред на страната. Според левицата зад всеки един от разтърсилите обществото ни инциденти стоят неизпълнени предизборни обещания, нечути граждански и политически предупреждения, както и липса на политическа визия за управление на МВР.

Сред аргументите на БСП е липсата на доверие в органите на МВР, заради което все по-малко сигнализират за извършени престъпления. От партията се позовават на отчета на министерството от февруари т. г., според който 75% от най-масовите престъпления – кражбите, остават неразкрити. По данни на прокуратурата пък разкритите грабежи са едва 40%, а телефонните измамници също остават ненаказани.

Като „апотеоз на държавническото безсилие“ в сектора от БСП определят бягството на двамата затворници от Централния софийски затвор – Владимир Пелов и Радослав Колев. Двамата рецидивисти избягаха на 3 април т. г., а за целта използваха вкарано в затвора незаконно огнестрелно оръжие. Около 2 месеца по-късно Пелов бе убит в престрелка в Ботевград, а Колев все още се издирва. Само преди няколко дни и друг престъпник се отклони от правосъдието, този път от Ловешкия затвор, но при специализирана полицейска акция той бе заловен.

От опозицията припомнят и за двете все още неразкрити убийства, извършени посред бял ден в София – на началника на отдел „Фискален контрол“ в НАП Иво Стаменов и на великотърновския предприемач Петър Христов. Мотивите на вота критикуват и политиката на правителството в областта на отбраната. От БСП определят състоянието на въоръжените сили като „критично“ и поставят под съмнение отбранителните способности на страната.

Под мотивите на вота стоят подписите на 80 народните представители от БСП. Въпреки че от партията не са водили разговори за подкрепа в пленарна зала, от ДПС заявиха готовност за такава. На заседание на Централното оперативно бюро и на парламентарната група на партията е взето решение вотът да бъде подкрепен. За да падне правителството обаче са необходими 121 гласа, а „БСП за България“ и ДПС имат общо 105. От „Воля“ вече декларираха, че няма да подкрепят воца, което осигурява на коалиционното правителство на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ мнозинство от 134 депутата. Гласуването ще се проведе в началото на пленарното заседание в петък. /БГНЕС