Порожанов: Няма да подам оставка
Порожанов: Няма да подам оставка / БГНЕС
Порожанов: Няма да подам оставка

Няма да подам оставка. Това отговори на въпрос на БГНЕС земеделският министър Румен Порожанов на пресконференция, след заседание на Консултативния съвет по животновъдство. По-рано днес тя му беше поискана от лидера на БСП Корнелия Нинова, която обвини, Порожанов и премиерът Борисов за създалата се ситуация покрай чумата в Ямболско и Бургаско.

„Никой не би й отказал информация за едно или друго, но тя не е поискана нито официално, нито неофициално за проби. В момента, в който излязоха резултатите от пробите, в момента, в които се стартираха нещата за първите две огнища. Лично изпратих екип от министерството в централната лаборатория да прегледат начина, по който са направени изследванията. Взех копие от протоколите. С потвърждението на първата проба от Франция. Оставка няма да подам. Не смятам, че съм направил нещо незаконно. Ние сме в едно правителство, в което аз лично съм поканен от Бойко Борисов. В момента, в който той каже, че съм дотук не е нужно да подавам каквото и да е оставка“, заяви Порожанов.

Той коментира и исканите от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) оставки на заместник- министър д-р Цветан Димитров, Бойко Синапов, ресорен съветник на министъра на МЗХГ, Георги Праматаров, Директор на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели” и д-р Златка Възелова, директор на дирекция „Животновъдство” в МЗХГ.

„Цветан Димитров и още двама директори да си подадат оставката, защо? Защото сектор животновъдство от 10 години бил в криза. Неслучайно той се подпомага във всяка държава-членка. Държавата не е единствената, която трябва да оправя този сектор. Затова са тези асоциации, трябва да има селекция, развъдни дейности, които се извършват“, беше категоричен министърът и допълни, че част от искането на асоциацията, която утре излиза на протест пред Министерския съвет защото не можели да постигнат договореност с министерството, а именно деминимисът да бъде увеличен от 7 лв. на 20 лева. От там обявиха още, че на протеста ще бъдат над 5000 души и ще изливат мляко по улиците. Към този момент това е невъзможно , подчерта земеделският министър.

„Те имат и други искания, които аз не мога да изпълня по чисто нормативни пречки. Конкретен случай е за обвързаното производство за настоящата година. Според мен тук не се търси по никакъв начин диалогичност и разбиране, за което съжалявам. От моя страна бяха направени абсолютно всички постъпки с цялото ми уважение към асоциацията. Вашето искане за 20 лв. означава 25 млн. лева общо, което ние няма как да го платим “, подчерта министърът.

В същото време Дарина Шишкова, която е зам.-председател на Обединени български животновъди заяви, че с изненада разбрали, че са станали членове на НОКА. Шишкова увери, че разбрали преди дни, че са в управлението на организацията и заяви, че те смятат тази организация за нелигитимна и ще си потърсят правата в съда.

На този фон стана ясно, че от днес е започнало изплащането на компенсации на засегнатите стопани.

„Обезщетенията, които днес вече се получиха по сметките и на място на тези, които не са регистрирани земеделски стопани покриват не само стойността на евтаназираните животни. За овце и кози оценката на животно е не по-малка от 190 лева. За тези под селекционен контрол стойността на компенсация е не по-малка от 250 лева. Като за трите стопанства, които бяха под селекционен контрол в тези три населени места средната оценка на животно е 327 лв. Освен това субсидиите, които ще се получат тези с евтаназираните животни за обвързана подкрепа, където помощта варира между 50 и 83 лв. и преходната национална помощ, която е около 40 и няколко лева. Тя ще бъде получена от тези стопани при изплащането й през месец октомври на база на протоколите за форсмажор. До момента имаме издадени 7 такива протоколи“, уточни Порожанов.

Животновъди, които присъстваха в залата казаха, че цената на една овца върви между 100 и 150 лева, а на коза започва от 50 лева, така че обезщетението от страна на държавата е добро.

На свой ред земеделският министър добави, че стопанствата, които са под възбрана да продават млякото си ще бъдат обезщетени с 40 лв., а не с 25 лева, и обеща, че министерството ще съдейства да бъдат изчистени и дворовете на малките стопанства с цел добра дезинфекция и унищожаване на вируса.

Според Трифон Цветков от Българския Ветеринарен съюз, поясни, че заболяването по дребните преживни животно досега е било непознато за българските земи и подчерта, че ветеринарят Мартин Божков е открил заболяването и е изпратил материали за изследването му във Франция. Според него мерките за евтаназирането на животните са адекватни, навременни, бързи и своевременни и са единственият правилен ход в създалата се ситуация.

Земеделският министър добави още, че няма нарушение на закона по отношение на издадените заповеди за евтаназия на дребните преживни животни заради чумата и подчерта, че до момента са взети над 6000 проби като 400 от тях са изпратени за изследване в референтната лаборатория във Франция.

На свой ред от „Обединени български животновъди“ обявиха, че отварят оперативен щаб и имат готовност да дарят животни на пострадалите стопани от Странжданския край.

„До момента имаме обаждания от колегите и от Перник и от Кюстендил като 150 животни към момента са осигурени за колегите от Странджанския край от област Перник и 80 броя от област Кюстендил. Очаквам колегите от област Кърджали, Смолян, Пловдив да се включат“, каза заместник-председателя на асоциацията“, каза заместник-председателят на Асоциация „Обединени български животновъди“ Юлия Коюнджийска.

До момента са умъртвени 4000 животни, като още над 100 трябва да бъдат приспани. Това ще се случи, след като спадне напрежението в района, защото в момента хора пречат на служителите на БАБХ да си свършат работата, увери министър Порожанов. /БГНЕС