Караянчева проведе среща с председателя на Народната скупщина в Сърбия Мая Гойкович
Караянчева проведе среща с председателя на Народната скупщина в Сърбия Мая Гойкович / БГНЕС
Караянчева: Само свързаността на Балканите може да повиши икономическия им растеж

Само свързаността на държавите от Балканския полуостров и Западните Балкани може да повиши както икономическия растеж, така и туристическите посещения.

Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, предаде репортер на БГНЕС.

Караянчева проведе среща с председателя на Народната скупщина в Сърбия Мая Гойкович, която е на официално посещение в страната, а на нея са били обсъдени редица важни за двете страни въпроси. „България и Сърбия имат много добри отношения и те се развиват в много динамична посока. Българският и сръбският парламент имат традиции в тези отношения“, подчерта Караянчева и припомни, че миналата година нейният предшественик Димитър Главчев беше на официално посещение в Белград и дори направи изявление в пленарна зала на сръбския законодателен орган.

„С г-жа Гойкович разговаряхме на различни теми. Аз изразих своята радост от това, че в Българското председателство бяха отворени две преговорни глави за евроинтеграцията на Република Сърбия. Изразих своето желание да помагаме на сръбската страна да може да хармонизира своето законодателство с европейското, тъй като ние от 11 години сме в ЕС и можем да предаваме своя опит“, каза още Караянчева.

Сред темите на разговора между двамата председатели е била и тази за българското национално малцинство в Сърбия, както и за ангажиментите които пое президентът Александър Вучич пое. „Оттук нататък разговорите и отношенията ще вървят във възходяща посока“, увери Караянчева.

От своя страната председателят на сръбската Народна скупщина Мая Гойкович благодари за поканата да посети страната ни и изказа задоволство от доброто сътрудничество между двата парламента и двете държави като цяло.

„Сърбия е много благодарна на България, тъй като по време на нейното председателство тя се потруди да направи всичко възможно з европейската интеграция на Западните Балкани“, посочи Гойкович.

В изказването си тя също обърна внимание на въпроса за българското национално малцинство в Сърбия и припомни, че в страната ѝ бяха приети много правни разпоредби, които водят до по-доброто му положение.

„Работим във всички области на властта за прилагането на тез закони. Новата учебна година започнахме със завършените, преведени и отпечатани учебници за българското национално малцинство. Ще продължим сътрудничеството със съвета, който работи по този въпрос“, увери тя. Следващата година ще бъдат чествани 140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Сърбия, а по този повод председателят на българският парламент Цвета Караянчева е получила покана да посети Белград и да отправи обръщение в пленарна зала пред сръбските депутати.

Визитата на Гойкович ще продължи с полагане на венци пред Паметника на незнайния войн, а в рамките на деня тя ще проведе срещи и с премиера Бойко Борисов и държавния глава Румен Радев. В състава на сръбската парламентарната делегация са Мая Пужич, член на Комисията по външна политика, Зарко Мичин, член на Комисията за евроинтеграция и Новица Тончев, председател на Групата за приятелство Сърбия-България. /БГНЕС