Депутатите гледат докладите за дейността на съдилищата през 2016 и 2017 г.

В началото на новата пленарна седмица депутатите ще започнат работа с докладите на съдилищата за дейността им през 2016 и 2017 година, предаде репортер на БГНЕС.

Точката трябваше да бъде разгледана през изминалата седмица, но бе отложена заради отсъствието от пленарна зала на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

В дневния ред на депутатите влизат и двете предложения за промени в Закона за закрила и развитие на културата. Първото е направено от ПГ на „БСП за България“ и предвижда при навършване на 18 години българските младежи да получават електронна карта за културни дейности, което да улесни и разшири достъпа на младите хора до култура. Второто предложение идва от Министерски съвет и цели предвижда конкурсите за директори на държавните културни институти, както и на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Национален филмов център“ да се излъчват на интернет страницата или видеоканала на Министерството на културата, което да осигури прозрачен и справедлив избор.

Все още не е ясно дали промените в кабинета, причина за които стана тежката катастрофа с автобус край Своге, ще влязат в дневния ред Народното събрание. Президентът Румен Радев все още не е подписал указа за освобождаването на Младен Маринов като главен секретар на МВР, което блокира процедурата за избора му като вътрешен министър, за какъвто беше номиниран.

„Елементарно е. Трябва да се изпълни съгласувателна писмена процедура, която се дължи по закон”, коментира Румен Радев от Букурещ, запитан за обозримия срок, в който указът може да бъде подписан.

Според премиера Борисов обаче, Младен Маринов сам е направил волеизявление, че повече не желае да заема поста, а в този смисъл подписването на указа става формално. „Ако аз съм предложил и нов главен секретар в този документ, тогава съм в тотална грешка“, допълни още той. Борисов увери, че новият главен секретар на МВР ще бъде назначен само след обсъждане с президента и подчерта, че никога не е водел война с институциите.

От своя страна председателят на парламента Цвета Караянчева увери, че веднага щом указът бъде подписан и депозиран в деловодството, оставките на тримата министри ще влязат за гласуване в пленарна зала. /БГНЕС