Нинова към протестиращите майки: Исканията ви са основателни

Исканията ви са абсолютно основателни. Знаете, че ви подкрепяме от първия ден. С тези думи лидерът на БСП се обърна към майките на деца с увреждания, събрали се днес на поредния си протест пред служебния вход на парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Корнелия Нинова припомни, че през месец юли исканият от майките Закон за личната помощ вече е внесен в деловодството на Народното събрание и предстои да бъде разгледан в комисиите и пленарна зала.

„Обръщам се към колегите от другите парламентарни групи, защото когато става въпрос за хора с увреждани и деца, не бива да се делим на партии и партийни интереси. По отношението ни към вас се оценява дали едно общество е цивилизоване или не“, смята Нинова.

Тя изрази притеснение, че може да приключи бюджетната процедура за следващата година преди законите, отнасящи се до хората са увреждания, да бъдат приети. „Ако приемем закони, за които не е предвиден в бюджета за догодина финансов ресурс, просто е имитация на работа. Обръщам се към управляващите – не така. Не по този ред“, подчерта Нинова.

Лидерът на БСП изрази своята съпричастност към протестиращите майки и призова всички политици да обединят усилията си в решаването на техните проблеми.

При майките беше и председателят на парламентарната Комисия по труда и социалната политика д-р Хасан Адемов, който подчерта необходимостта от изработването на програма, която да позволява поетапното решаване на проблемите.

„В Народното събрание вече е внесен Законът за личната помощ. Припознат е от колегите от „БСП за България“ и от партия „Воля“. На 26 септември приключва срокът за публично обсъждане на Закона за хората с увреждания. В момента, в който този закон влезе в парламента, като председател на социалната комисия още същия ден ще обявя дневния ред с двете точки – Закон за хората с увреждания и Закон за личната помощ. Както е обещал министър Бисер Петков, до 15 октомври ще бъде готов, дали в суров или окончателен вид, Законът за социалните услуги“, поясни Адемов.

Той отправи покана към протестиращите майки да присъстват на заседанията на комисията, когато законопроектите бъдат обсъждани и текст по текст изчистени всички спорни моменти. /БГНЕС