Президентът Румен Радев беше на аудиенция при британската кралица Елизабет Втора
Президентът Румен Радев беше на аудиенция при британската кралица Елизабет Втора / БГНЕС
Радев покани британската кралица в България

Президентът Румен Радев покани кралица Елизабет II да посети България догодина, предаде репортер на БГНЕС.

Президентът Румен Радев беше на аудиенция при британската кралица Елизабет Втора. След срещата държавният глава съобщи, че тя е преминала в топла атмосфера. Той заяви, че е отправил покана към британския монарх или член на кралското семейство да посетят България през 2019 г., когато се отбелязват 140 години от установяването на дипломатически отношения между нашите две страни.

„Отправих покана към кралица Елизабет II при възможност тя или член на кралското семейство да посети България, във връзка и със 140 - годишнината от установяването на дипломатически отношения с Великобритания, която ще отбележим догодина. А съща така и на място да се запознае с нашата богата история, с вековните културни традиции на нашия народ, които присъстват и в Британския музей и в Британската библиотека“, каза президентът Радев.

От 1878 г., т.е. от създаването на Третата българска държава, действащ британски монарх никога не е посещавал нашата страна, въпреки тесните роднински връзки, които съществуват между британските крале и български владетели от династиите на Батенберг и Сакс-Кобург-Гота. Съпругът на кралица Елизабет Втора, принц Филип, е внук по майчина линия на брата на първия български княз Александър Първи Батенберг /1878-1886 г./. Самата Елизабет е представител на Уиндзорската династия, както през Първата световна война са преименувани Сакс-Кобург-Готите, към която принадлежат българските царе Фердинанд, Борис Трети и Симеон Втори.

В Британската библиотека се съхранява един от най-ценните паметници от българското Средновековие - Четвероевангелието на цар Иван Александър, което също така се нарича Лондонско четвероевангелие. /БГНЕС