БСП иска оставката на правителството
БСП иска оставката на правителството / БГНЕС
Нинова: Искаме оставката на кабинета заради погрома в здравеопазването

БСП иска оставката на правителството заради погрома в здравеопазването в България, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

От парламентарната трибуна Нинова представи мотивите на внесения от групата на „БСП за България“ вот на недоверие към коалиционния кабинет на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ заради провала му в политиката в сектор „здравеопазване“.

„Вотът на недоверие е за последните две години от управлението, но Борисов управлява България в последните 10 години. За тези 10 години той смени 9 министри на здравеопазването, почти по министър на година и 8 управители на НЗОК. Резултатът днес е следният – парите за здравеопазване се увеличават непрекъснато и днес достигат близо 9 млрд. лева, но 4 млрд. от тях, уважаеми българи, плащате вие от джоба си“, подчерта Нинова от трибуната.

Според нея на пациентите е нарушено гарантираното им от Конституцията право на безплатно здравеопазване, а като аргумент тя посочи плащането за избор на екип, доплащането за медицински изделия, за консумативи и др.

„В резултат на това управление здравеопазването вече не е и достъпно. 80% от болниците са в 3 големи града. Една родилка, например, трябва да пътува 80 км от Свищов до Велико Търново в резултат на закриването на родилното отделение там. Общинските болници фалират. Те дължат около 500 млн. лева. Пред затваряне са болниците във Враца, Ловеч, Видин, Стара Загора, Чирпан, Девин и други“, аргументира се още лидерът на БСП.

От левицата критикуват правителството още заради лекарствената му политика.

„Лекарствата стават все по-скъпи. Евтините се изнасят без контрол“, подчерта Корнелия Нинова, а за пример даде факта, че 45% от парите за здраве отиват за лекарства. В Европа този процент е 25%.

„За да се приберат парите от здравната каса и от хората, пациенти се приемат по 5-6 пъти, по различни пътеки. При това някои изобщо не влизат в болница, но по документи се водят там, за да се вземат парите. Хоспитализациите са се увеличили два пъти – 3 млн. хоспитализации, а за този период българите сме намалели с 1 млн. души“, допълни още Нинова, излагайки мотивите на вота.

От БСП се противопоставят още и на предлаганата от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев промяна в модела на здравно осигуряване, който все още е в процес на обществено обсъждане. /БГНЕС