Безконтролната власт ражда цинизъм, а с цинизъм не може да има ефективно управление и не можем да мислим за проблемите.
Безконтролната власт ражда цинизъм, а с цинизъм не може да има ефективно управление и не можем да мислим за проблемите. / БГНЕС
Румен Радев: Безконтролната власт ражда цинизъм

Безконтролната власт ражда цинизъм, а с цинизъм не може да има ефективно управление и не можем да мислим за проблемите. Това заяви президентът Румен Радев преди срещата му със студенти в Пловдивския университет, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

"Лошото е, че сега цялата обществена енергия, която се натрупа, ще се излее върху Валери Симеонов заради неговото изказване и точно в това виждам аз проблема", каза още Радев. На срещата в аулата на Пловдивския университет същият този въпрос предизвика оживени реакции още при задаването му. Президентът отговори по същия начин, но допълни, че проблемът на майките съществува от години, а много от политиците ни станаха нечувствителни към социалните проблеми. Тук, каза президентът, става дума за типа политическа институция, а сериозният обществен контрол и натиск върху управляващите е формулата за справяне с всякакъв цинизъм и подобни изказвания.

И в експозето си, и в отговорите на въпросите, задавани от студенти, Радев призоваваше обществото да упражнява своя контрол върху политическата власт. Той разви лекцията си върху теорията на Мансър Олсън, професор от Университета в Мериленд, САЩ и водещо име в политическата икономика, изложена в книгата "Възходът и упадъкът на нациите".

Отговори на десетина въпроси, зададени от студентите. Запитаха го каква мотивация трябва да имат, за да останат в България. Отговорът на президента, базиран на неговата лична мотивация да остане в страната през бурните 90-те, бе идеята младите интелигентни и образовани хора да приемат предизвикателството на голямата промяна и да допринесат за нея. Питаха го дали ще създаде своя партия- на него той отговори, както и друг път е отговарял, че винаги би подкрепил движение, което подкрепя демокрацията у нас. Ситуацията в страната Радев определи като " субсахарска"- по ключови показатели ние се нареждаме именно до страни от този регион, а това трябва да се промени. Срещата премина оживено, чрез видеосистема тя се наблюдаваше и в друга зала, освен на живо в аулата. Основният призив на президента към студентите беше- бъдете свободни! Не се оставяйте да ви вкарат в рамки и системи, бъдете себе си, призова още Радев. /БГНЕС