Снимка: Архив БГНЕС
Снимка: Архив БГНЕС / БГНЕС
Бюджетът на ДОО за догодина получи одобрение от социалната и бюджетната комисии

Комисията по бюджет и финанси и Комисията по труда и социалната политика приеха при съвместно гласуване на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2018 г., предаде репортер на БГНЕС.

По време на дебатите категорично против параметрите на бюджета се обявиха от ПГ на „БСП за България“. „Проектобюджетът затвърждава най-ниските нива на бедност в ЕС“, заяви народният представител Георги Гьоков. Според опозицията проектозаконът за бюджета на ДОО „стимулира миграционните процеси“ и от „отдалечава България от Европа“. В изказването си Гьоков още веднъж припомни, че БСП предлага свой алтернативен бюджет на ДОО, в който ще изрази становище за това откъде трябва да дойдат повече пари, както и накъде да се пренасочат.

От ДПС пък се обявиха против увеличаването на максималния осигурителен доход. „Похвално е това, което се прилага по отношение на приходите в проектобюджета за 2019 година“, смята депутатът от партията и председател на социалната комисия д-р Хасан Адемов. Той подчерта, че от групата ми също ще правят свои предложения между двете четения на законопроекта.

На дискусията присъстваха и някои неправителствени организации. От КНСБ и КТ „Подкрепа“ изразиха принципна подкрепа за бюджета на ДОО, но изтъкнаха и някои свои възражения.

Против параметрите на бюджета се обявиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България. „АИКБ не подкрепя бюджета на ДОО, защото в него има грешни политики, които насърчават да се чака от държавата наготово“, подчерта председателят на УС на организацията Васил Велев.

Бюджетът беше разкритикуван и от Пенсионерската организация, откъдето определиха предвиденото от 1 юли 2019 г. увеличението на пенсиите с 5,7% като „козметична промяна“.

Несъгласие с бюджета на ДОО за следващата година изразиха и от Българската търговско-промишлена палата, което бе свързано с увеличаването на максималния осигурителен доход и на минималната работна заплата, което според тях е „изцяло политическо решение“. /БГНЕС