На снимката: Марияна Николова
На снимката: Марияна Николова / БГНЕС
Депутатите пак се изпокараха

Пореден ден на караници в пленарна зала, този път по повод персоналните промени в Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС.

В началото на днешното пленарно заседание вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов представи пред народните представители номинацията на Марияна Николова за вицепремиер. Тя е предложението за наследник на Валери Симеонов, който подаде оставка на 16 октомври след неспирни протести от страна на майките на деца с увреждания, които нарече „кресливи жени с уж болни деца”. До момента Марияна Николова бе началник на кабинета на Симеонов.

От опозицията пък настояха промените в кабинета да бъдат представени лично от премиера Бойко Борисов.

В зала днес присъстват почти всички членове на правителството.
В зала днес присъстват почти всички членове на правителството. / БГНЕС

По време на разискванията в зала Драгомир Стойнев от БСП посъветва Марияна Николова да се откаже от поста, защото нямало да има подкрепа. Според него от властта трябва да си тръгне цялото правителство.

Никога не е имало толкова силна девалвация на политическото у нас. Поредната оставка не е излизане, а задълбочаване на кризата, бе категоричен Драгомир Стойнев. Симеонов си отива, но и остава, на негово място идва поредният заместител, продължи Стойнев.

След изказването на депутата от левицата започна същинската караница, в която се включиха и Корнелия Нинова, и Данаил Кирилов. Народните представители спориха дали оставката на Валери Симеонов и номинацията на Марияна Николова да бъдат гласувани заедно или по отделно.

Лидерът на БСП пък намекна за оставка на зам.-председателя на парламента от ГЕРБ Емил Христов, който ръководи днешното пленарно заседание поради отсъствието на председателя Цвета Караянчева. „Ако си представяте, че заради тези процедурни хватки, които разигравате, няма да ми дадете думата да говоря, си мислете за г-н Главчев“, заяви Нинова, намеквайки за оставката на предходния председател на парламента Димитър Главчев.

„Аз имах намерение да ви дам думата, дадох си сметка, че не съм ви забелязал. Не се страхувам от това, което се е случило със стоящите преди мен. Аз мога да понеса отговорността във всеки един момент“, бе отговорът на Христов.

Думата взе и Димитър Главчев, който заяви, че той сам си е подал оставката и намекна, че БСП вече няма как да иска такава, защото разполага само със 79 народни представители.

В 9.33 часа започна поименна проверка на депутатите.

Иначе в зала присъстват почти всички членове на правителството. /БГНЕС