Трябва да бъдем честни в отношенията си с  Турция –  трябва да се знае какво е възможно и какво – не, казва Вебер.
Трябва да бъдем честни в отношенията си с Турция – трябва да се знае какво е възможно и какво – не, казва Вебер. / БГНЕС
Манфред Вебер: Ако оглавя ЕК ще помоля да спрем преговорите с Турция

"Когато дискитураме въпроса за Турция, дискутираме фундаменталния въпрос докъде може да се разширява ЕК. Не мисля, че Турция принадлежи към ЕС. Aко стана председател на ЕК, ще обещая, че ще помоля институциите (бел.ред. в ЕС) да спрем преговорите с Турция,” каза в ексклузивно интервю пред Милена Милотинова, което ще бъде излъчено днес от 17.30 в предаването „Брюксел 1“ по телевизия Bulgaria ON AIR водещият кандидат на ЕНП за евроизборите и претендент за поста председател на следващата ЕК Манфред Вебер.

Вебер в момента е председател на групата на ЕНП в ЕП, която е най-голямата политическа група там. "Трябва да бъдем честни в отношенията си с Турция – трябва да се знае какво е възможно и какво – не. Но е важно да подчертая, че това няма да бъде спиране (на отношенията, бел.на ред.), това ще е отваряне на следваща страница,” заяви Вебер.

"Бих предложил на президента Ердоган да говорим за засилване на икономическото сътрудничество, например, като подобрим митническия съюз, за който понастоящем говорим в ЕС. Можем да говорим за визовата либерализация - това също е въпрос, който чака решение. Също и за борбата с тероризма – друг въпрос, който стои на масата. Имаме общи въпроси за решаване. Нека ги разглеждаме един по един. Може да имаме по-добри отношения, но нека спрем нечестните предложения за пълно присъединяване, които няма да проработят,“ призова Вебер.

Ще има ли британски еврокомисар в следващата ЕК, очакваше ли острата реакция на Бойко Борисов след първоначалния си туит за жестокото убийство на журналистката Виктория Маринова, ще получи ли България подкрепата на ЕНП за превозвачите, както и отговорите на други актуални въпроси – вижте днес в 17.30 в предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR. /БГНЕС