За изложбата и новата книга на Петър Клисаров - „второто зрение” вижда повече от изумрудени гори и динозавърско куче

Петър Клисаров.
Петър Клисаров. / БГНЕС

В света на унифицираните ярките личности винаги просветват със свой характерен профил. И никога не остават незабелязани, особено ако са надарени с повече от един талант.

Такава личност е визионерът, публицистът и художник Петър Клисаров, който тази вечер, в столичната галерия „Ракурси” ни направи свидетели на четворен празник. Изложбените зали се оказаха тесни за неговите приятели и почитатели, в които той откри експозиция от фигурки от камък, направи премиера на новата си книга, посветена на това екзотично изкуство - „Творенията на един Петър”, чества своята 50-годишнина и показа своя първороден син, тримесечния Николай, който отлично се вписваше в този приказен свят.

В началото на книгата си, в която Клисаров описва историята на своето каменно увлечение, започнало от невръстните му години със скулптурки от глина, той пише: „Човек е мъртъв, когато му се изчерпят идеите”, „Ако развием, обаче, „второто си зрение”, ние изведнъж ще се озовем в свят, подобен на онзи, за който ни е известил преди повече от век и половина гениалният Шарл Бодлер: Природата е храм, в който живи колони/ си говорят понякога с мъгляви думи…” и т.н. Но ако се зачетем много, рискуваме да не видим изложбата. А тя е толкова земна, чудата и фино естетизирана, че сред нея човек се чувства в най-естествения си интериор. Но не е. Защото си е живо и пълнокръвно изкуство. Виждаме миниатюрки от изумрудени гори, динозавърско куче, мидено дърво, кафяв кит, дяволско цвете, октопод, костенурката Дриос, марсианско цвете, риба пираня и мини кит… всички те, изваяни като че ли от самата природа, с деликатната намеса на самия автор.

Колекционирането на камъчета за него започва като игра, в началото дори не е знаел за какво ще му послужат. „Има някои, които сънувах и секунда след като се събудех, ставах и ги сглобявах”, сподели той пред БГНЕС преди откриването на изложбата. Така започнал поредицата от каменни фигурки и едва преди година възниква идеята да ги подреди в експозиция. А книгата написал за самата изложба, което изключително рядко се случва не само у нас, но и по света. В нея той излага своите размисли, навлиза в периметъра на философите, на религиозните и окултните вярвания. Книгата е издадена под „Creative Commons License”, което означава, че е пусната за достъп в интернет за всички хора да я четат. Който иска може да я копира, да я предава, да я преподава, може да се вземат снимки от нея, да се пише за тях, да се надгражда, дори може да се издава от всеки, който иска и да печели от нея. При единствено условие - да се споменава автора. Повече информация интересуващите се могат да потърсят в личния блог на автора. В момента Петър Клисаров работи върху видео-книга, което е предизвикателство и за него, защото, както сам казва, тук трябва да се добави и актьорско майсторство.

И това е същият Петър Клисаров, политологът, който написа книгите "Игрите на властта" /2012 г./, "Огледалото на протестите 2013 – 2014 г. " , „Пряката демокрация: Ключът за/на реформа” и др. Той в никакъв случай не се е отказал от предишните си пристрастия, оказва се. „След изложбата и тази книга завършвам един етап от живота си и започвам друг, с доста по-сериозен фокус” , обещава авторът. За човек като него тази нагласа не е изненада.

Радостното за посетителите на изложбата, за неговите читатели, приятели и почитатели самото му присъствие е стимул и надежда. Защото в скучния свят на безбрежните удоволствия, има хора като Петър Клисаров, които щедро раздават своите таланти и не се скъпят да ги споделят с хората, да ги правят съучастници в тайнството на скритото от очите и достъпното за сърцата. /БГНЕС