Показват уникални детски илюстрации от 20-те и 30-те години на XX век

Показват уникални детски илюстрации от 20-те и 30-те години на XX век
Показват уникални детски илюстрации от 20-те и 30-те години на XX век / БГНЕС

Тази вечер в галерия „Васка Емануилова“ се откри изложбата „Българската илюстрация за деца през 20-те и 30-те години на XX век“. В нея са включени 60 детски книжки от богатата колекция на Тони Николов. Пред БГНЕС колекционерът каза, че той събира освен първи издания и детски книги, защото според него в тях е скрита историята на цялото българско изкуство.

„В тази изложба виждаме най-големите майстори на илюстрацията Александър Божинов, Дечко Узунов, Илия Бешков, Пенчо Георгиев. Всичко това е събрано на едно място и все още е непознато за широката публика“, заяви Николов.

Той обясни, че днешните илюстрации много често са стереотипизирани и сякаш комиксите и компютърната анимация са успели до голяма степен да обединят онова време, в което всичко се е вършило на ръка и се е правило с много любов.

„Тези илюстрации, които показваме тук не могат да се пуснат в компютърна програма – това е уникалното в тази експозиция. Сред изданията тук е книгата на Цвети Иванов „Златотърсачи“, която остава единствена книжка на своя автор, защото той умира в концлагера в Белене и освен това, тя е инкриминирана и унищожавана“, каза колекционерът.

В галерия „Васка Емануилова“ се откри изложбата „Българската илюстрация за деца през 20-те и 30-те години на XX век“.
В галерия „Васка Емануилова“ се откри изложбата „Българската илюстрация за деца през 20-те и 30-те години на XX век“. / БГНЕС

Сред показаните четива са и двете книжки на Йордан Стубел, който в рамките на 2 години прави 24 различни линогравюри на един и същи текст в две поредни издания. Тук са и веселите истории на Гошо, разказани в книгата „Размирникъ: Приключенията на Гошо“, „Цар Шишко“,“Мечо и Ането“, „Неродена мома“, „Юнакъ Гого“,“Търкулната годинка“ и др.

Според куратора на изложбата Красимир Илиев, това богатство трябва да бъде преиздадено в оригиналния си вид, а не с нови илюстрации.

Изложбата „Българската илюстрация за деца през 20-те и 30-те години на XX век“ е отворена за посетители до 31 август.
Изложбата „Българската илюстрация за деца през 20-те и 30-те години на XX век“ е отворена за посетители до 31 август. / БГНЕС

„Големият проблем е, че старите текстове се преиздават с нови илюстрации, а старите, които са вълшебни, остават в забрава. Време е да се помисли за преиздаването на тези книги във вида, в който са илюстрирани от тогавашните майстори. Това е класически период, който е и малко познат. Голяма част от тези книги трудно се намират, а някои са забранени след 1944 г., и след като днес ги имаме е хубаво някой издател да се заинтригува и да ги преиздаде. Това, което се случва през 20-те и 30-те години е истинско чудо, защото това е един бум на издаването на книги за деца. Тогава карикатуристът Александър Божинов прави две невероятни книги „Златна книга за нашите деца“ и „Азбука за малките“, които може да видите и тук. Непосредствено след него следва карикатуристът Илия Бешков. Те двамата стават илюстратори на детски книги. Това е време, в което ние имаме прекрасни образци на българската илюстрация“, каза кураторът на изложбата.

Той е убеден, че днешните деца ще харесат илюстрациите от миналото, защото те са красиви и ясно различими, в тях е вложено много желание и старание и всичко това ще накара малките да усетят любовта, с която са нарисувани.

Изложбата е отворена за посетители до 31 август. /БГНЕС