„Три билборда извън града“ и „Големите малки лъжи“ с пореден триумф при връчването на филмови отличия

„Три билборда извън града“ за пореден път обра всички възможни филмови отличия.
„Три билборда извън града“ за пореден път обра всички възможни филмови отличия. / БГНЕС

В неделя вечерта се проведе Церемонията по връчването на наградите на Гилдията на киноактьорите на САЩ (SAG)  и без почти никаква изненада лентата „Три билборда извън града“ на британския режисьор Мартин Макдона триумфира, окичвайки се за пореден път с най-голям брой отличия. Както и при връчването на „Златния глобус“ преди няколко седмици филмът обра призовете в категориите „Най-добра актриса в главна роля“ (Франсис МакДормънд), „Най-добра мъжка поддържаща роля“ (Сам Рокуел), както и в главната категория „Най-добър актьорски състав“ - т.е спечели всички отличия, за които се бореше на наградите SAG.

Гари Олдман пък бе признат за най-добрия главен актьор заради ролята си в „Тъмни времена“ - биографичната драма за Уинстън Чърчил, дело на режисьора Джо Райт.

Отново без особени изненади в раздела за кино продукциите призът за „Най-добрата женска поддържаща роля“ отиде за Алисън Джени, превъплъщаваща се в Лавона Голдън - майката на скандалната фигуристка Тоня Хардинг, чиято история е център на филма „Аз, Тоня“.

Сред сериалите пък с по две статуетки си тръгнаха „Големите малки лъжи“ и „Вийп“, като министериалът „Големите малки лъжи“ грабна призовете за най-добра главна женска роля и най-добра мъжка – съответно за Никол Кидман и Александър Скарсгард. „Вийп“пък спечели в категориите „Най-добра главна женска роля в комедиен сериал“ и „Най-добро представяне на трупа в комедиен сериал“.

Основана през 1933 година Гилдията на киноактьорите на САЩ  представлява профсъюз, защищаващ интересите на артистите от филмовите и телевизионните продукции, както и други представители на въпросната индустрия в САЩ. Тя е създадена, за да сложи край на експлоатацията на актьорите в Холивуд. Гилдията също следи и за спазването на справедливите условия на труд за своите членове и също така регистрира случаите на нарушаване на авторски права.

Експертите в областта на кинематографичното изкуство отбелязват, че често наградите на SAG са индикатор за потенциалните претенденти за най-престижните филмови отличия на годината – наградите „Оскар“, тъй като членовете им представляват около 1200 от общо около 6 000 гласоподаватели на Академията за киноизкуство и науки. /БГНЕС