Кралицата на точките Яйои Кусама със свой музей в Токио

Яйои Кусама откри своя музей в Токио.
Яйои Кусама откри своя музей в Токио. / БГНЕС

Първият музей, посветен изцяло на японската артистка Яйои Кусама отвори врати в сряда. В неговата постоянна изложба място намират цветните творби, изпъстрени с точки – запазена марка на Кусама, както и скулптурите с тикви, които също са основен елемент от творчеството й.

По думите на 88-годишната художничка, която през 2014 г. беше обявена за най-популярния артист в света, с откриването на музея е изпълнила своя дългогодишна мечта „всички да могат да видят моите творби“.

Първата изложба включва 45 произведения, създадени в периода между 2004 г. и 2017 г., включително поредицата „Моята вечна душа“. Сред другите експонати е и голяма цветна картина с повтарящи се рисунки на точки и очи, както и инсталация с червени точки върху огледала в тоалетна.

Сред експонатите в постоянната изложба присъстваха емблематични за Кусама творби.
Сред експонатите в постоянната изложба присъстваха емблематични за Кусама творби. / БГНЕС

В изявление Кусама заяви, че се надява посетителите да „видят и почувстват“ нейната философия за живота и цялата й любов към „всички обични хора“.

Родена през 1929 г. в централната японска префектура Нагано, Кусама започва да рисува точки и мрежи още като дете, страдайки от психологическа травма заради конфликт между родителите й. След като се мести в САЩ през 1957 г. Кусама се превръща в популярно лице в поп културата на 60-те години.

След завръщането си в Япония през 1973 г. художничката доброволно влиза в психиатрична клиника, където живее и до днес. През 90-те творбите й са преоткрити за света, а още популярност придобива през 2012 г. след съвместен проект с „Луи Вютон“.

Изложбата в музея на Яйои Кусама ще бъде достъпна за посетители от 1 октомври. /АФП