Сараево отказа да направи Орхан Памук свой почетен гражданин

Босна отказа да направи Орхан Памук почетен гражданин на Сараево.
Босна отказа да направи Орхан Памук почетен гражданин на Сараево. / БГНЕС

Сараево отказа да обяви турския Нобелов лауреат Орхан Памук за почетен гражданин на босненската столица – решение, което опозицията в страната обяви, че е продиктувано от страх от турския президент Реджеп Ердоган.

Комитетът на общинския съвет, който бе натоварен със задачата да вземе решението по въпроса, тази седмица се отказа от предишните си намерения да почете прочутия писател, който е и отявлен критик на текущия политически климат в Турция. Дори към този момент съветът отказва да даде обяснение за внезапното си отметване от решението, което преди това бе взето единодушно от всичките му 7 члена.

Пред АФП обаче Самир Фазлич от опозиционната мултиетническа "Наша партия" обяви, че „разликата в резултатите от гласуването е предизвикана от "противопоставянето на писателя срещу политиката на турския президент Ердоган" и страха ... от Ердоган".

Сараево е управлявано от основната мюсюлманска партия в Босна, ръководена от Бакир Изетбегович. Както изтъква медията, Изетбегович (мюсюлмански член и на Председателството на Босна и Херцеговина) е изключително близък до турския президент Реджеп Тайип Ердоган и през май 2016 г. дори получава покана за сватбата на дъщеря му.

Опозиционната „Социалдемократическа партия“ също разкритикува промяната в мнението на общинския съвет и определи действията му "слугинска политика".

БГНЕС припомня, че Памук бе номиниран за наградата от местна книжарница заради сценария си за филм, посветен на войната в Сараево през 90-те години. Днес управителят на книжарницата предаде, че според комитета „Памук не е достатъчно важен за Сараево“.

"Да се ​​каже, че той (Памук) не е достатъчно важен за града, не предоставя никакво обяснение... Този аргумент е абсурден", каза той.

Босненският клон на ПЕН-клуба е изпратил "искрените си извинения" на Памук. /БГНЕС