Творби на български и италиански художници събрани в „Идентичност между символика и цветове”

Основната тема на тази изложба е темата за идентичността
Основната тема на тази изложба е темата за идентичността / БГНЕС

Галерия „Академия” на Националната художествена академия е домакин на творбите на художници от Академията за изящни изкуства в Брера (Милано) и преподаватели и студенти на Националната художествена академия в София, събрани под наслов "Идентичност между символика и цветове”, предаде репортер на БГНЕС.

Днес бе открита колективна изложбата с творби на български и италиански художници, ангажирани в разработването на концепцията за национална идентичност чрез цветовете на трибагреника.

„Изложбата е една инициирана от Италианския културен институт България изложба, която е в много тясна връзка с българското европредседателство и по този начин е осъществен контактът между двете държави Италия и България, тъй като нашите флагове имат еднакви цветове”, разказа проф. Маня Вапцарова, която е ръководител на изложбената дейност на НХА. „Идентичност между символика и цветове” се състои от 60 изображения - 30 италиански и 30 български. Проф. Вапцарова отбеляза, че изложбата е много богата и разнообразна и в стилово отношение, и в изобразително.

Българско председателство на Съвета на Европейския съюз е поводът да обединят изкуството на български и италиански творци. Изложба, в която да се види какви са разликите, но и какви са обединителните елементи между две страни от ЕС. „ЕС в момента преживява тежка криза на идентичността и с тази изложба, ние искахме да покажем, че разликата е нещо ценно, нещо красиво, нещо което трябва да се цени и да се пази”, каза директорът на Италианския културен институт Луиджина Педди. Цветовете в италианските работи са по-туширани, по-нюансирани, докато българските са по-директни, по-чисти цветове. „Но това са произведения, които боравят и със символи, с понятия, които трябва да бъдат интерпретирани. Художниците, струва ми се най-добре успяват да усетят, да уловят и да изразят духа на своето време и това е нещо, което трябва да бъде интерпретирано. Българските произведения са като цяло по-директни, по-свежи и това вероятно се дължи на факта, че те са с 5 години по-нови”, посочва тя. Луиджина Педди не може да каже коя е най-добрата творба, но признава, че има някои творби, които много й харесват с това, че работят изцяло с цвета, много са цветни и други, които й харесват, поради това, че работят със синьото на Европа, с европейското синьо.

„Основната тема на тази изложба е темата за идентичността и считам, че надслова на тази изложба е наистина много добре подбран, защото тя се вписва и във времето на Българско председателство и също така в мотото на самото председателство за съединението, което прави силата. Така, че единението, общението на различни идентичности ни прави още по-силни, така както обединението прави по-силен и ЕС”, каза Н.Пр. посланикът на Италия в България Стефано Балди.

Изложбата ще бъде остане до 14 април 2018 г. Ректорът на НХА проф. д-р Николай Драчев посочи, че тази изложба ще продължи своя живот в други градове на България, където ще има възможност една по-широка публика да се запознае с тези произведения. /БГНЕС