Виолета Радкова подреди юбилейна изложба „О, щастливи дни“

Виолета Радкова подреди юбилейна изложба „О, щастливи дни“
Виолета Радкова подреди юбилейна изложба „О, щастливи дни“ / БГНЕС

Известната русенска художничка Виолета Радкова откри юбилейната си изложба, наречена „О, щастливи дни“. Дългогодишният сценограф на Русенския драматичен театър е посветила експозицията на съпруга си – актьора Иван Самоковлиев, и на своя 70-годишен юбилей, предаде кореспондентът на БГНЕС в Русе.

На откриването на изложбата Виолета Радкова бе удостоена и със златна значка „Русе“ от кмета Пламен Стоилов. „Творци като Виолета Радкова олицетворяват силата на свободния дух на Русе и са наши посланици навсякъде по света“, заяви той в словото си.

Над 40 живописни платна, повечето от които рисувани през последната година, създават добре познатата атмосфера на топлота и светлина, характерна за творбите на авторката. Сред темите има русенски пейзажи, интериори, женски тела. Специално място е отделено на две картини, на които Виолета Радкова е нарисувала съпруга си – актьора Иван Самоковлиев. Едното го изобразява като Дон Кихот, а другото като Тимон Атински от едноименната Шекспирова пиеса, която бе направена от Силистренския театър.

Освен картините в експозицията могат да се видят и няколко пана, на които художничката е подредила снимки с любими хора.

Виолета Радкова е завършила Художествена академия в София през 1973 година. Участва в художествените изложби в страната, а самостоятелни изложби е правила в Русе, София, Пловдив, Балчик, Рига, Инсбрук, Щутгарт, Виена, Хановер, Анкара, Париж, както и Пътуваща изложба в Баден-Вюртемберг. Нейни картини са собственост на частни колекции в САЩ, Канада, Германия, Австрия, Турция, Япония, Холандия, Италия, Франция и други, както и на СГХГ, РГХГ и държавни галерии в България. Има многобройни награди, сред които и награда „Икар“ през 2001 г. Автор е на сценографията на десетки постановки, сред които „Комедия на суетата“ от Канети, „Картината“ от Йонеско, „Амадеус“ от Шафър и др. /БГНЕС