Рисуването: Свободата да разчупваш стереотипите

В творбата „Свобода” Иванова е вплела лицето на дъщеря си
В творбата „Свобода” Иванова е вплела лицето на дъщеря си / БГНЕС

Мария Иванова е от град Гоце Делчев, икономист-счетоводител, което според нея е скучна професия и за това с рисуването й дава свободата да разчупва стереотипите, да изобразява красотата на света след като разкъсаме ограниченията, които сами си налагаме, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Художничката участва с две картини: „Свобода” и „Блясък” в общата художествена изложбата в Благоевград по повод 24 май.

Мария признава, че професията й е скучна, но пък хобито и дава свобода, носи й одухотвореност, кара я да се чувства щастлива.

„За мен това е второ участие в тази галерия и аз съм още прохождащ артист, както се казва. За мен това е едно много голямо вълнение, една сбъдната мечта, аз дори не съм си мечтала, че ще ми се случи такова нещо”, признава художничката.

Според нея творбата й „Свобода”, в която е вплела лицето на дъщеря си, изразява свободата, откъсването от някакви рамки, които ние сами си създаваме.

„Тази жена сякаш ги разкъсва и излиза и не знам дали се забелязва учудването в лицето, защото когато човек влезе в свободата, вижда колко е различен и красив света след като излезе от собствените си ограничения”, пояснява художничката от Гоце Делчев.

Творбите й са в авангардния стил „Хиперреализъм” – нещата да са поставени толкова истински, че да впечатлят като снимка.

„Въпреки че може би е различно от изкуството, което се търси, но е този тип авангардно изкуство ми харесва и то ме вдъхновява”, казва още Мария.

Тя е категорична, че „инат” е много хубава дума. Инат трябва не малко, а много в днешно време, имайки предвид, че инатът е упорството, гонене на целите, които човек иска да постигне въпреки пречките, които има покрай себе си.

Мария Иванова участва за втори път в организирана в областния град изложба.

„Първото ми участие беше отново с такива творби. Едната е грейпфрути с много силни капки върху тях. Отново е хиперреализъм – близки до истинското, така че да не можеш да различиш дали е фотография или рисунка. Моят вдъхновител е италиански художник”, казва Мария.

Във втората си картина-„Блясък” художничката изобразява начервени устни.

„Аз имам афинитет към червеното червило. То е много силно и показва чувственост, искреност, сила, пламък”, пояснява художничката.

За да й дадат кураж, на откриването на изложбата дойдоха бившите й колеги от Националния осигурителен институт.

„Ние първо харесваме Мария като човек, творбите й не случайно са изложени тук, много абстрактна илюстрация и рисунка, бившите й колеги от НОИ и пожелаваме много здраве и творчески успехи, да бъде все така емоционална и позитивна”, каза пред БГНЕС нейна колежка. /БГНЕС