"Железният светилник" на Димитър Талев освети и Македония

Талев пише романа по време, когато семейството му и той самият са изселени в Луковит.
Талев пише романа по време, когато семейството му и той самият са изселени в Луковит. / БГНЕС

В препълнения Народен театър на Македония се състоя премиерата на "Железния светилник" от Димитър Талев, предаде репортер на БГНЕС.

На премиерата присъстваха артисти, културни дейци, дипломати и общественици.

"Железният светилник“ е исторически роман и първата книга от известната тетралогия на Димитър Талев - „Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“. Романът е публикуван през 1952 г.

"Този спектакъл е изключително популярен в България. Ние го играем от 5.5 години. Имаме 92 представления. Талев е изумителен автор. Той се занимава с малкия човек", каза директорът на Театър "Българска армия" Мирослав Пашов преди премиерата. Българският министър на културата Боил Банов, който също присъства на премиерата в Скопие нарече "Талев огромна културна фигура на Балканския полуостров"." Всички може да се гордеем с него. Той е огромно ниво. Той не е европейско, а световно ниво", каза още Банов.

Талев пише романа по време, когато семейството му и той самият са изселени в Луковит. Романът е базиран в измисления град Преспа

- кръстен на областта Преспа, но всъщност родния град на Талев Прилеп и проследява съдбата на едно типично възрожденско семейство. Концентрира се най-вече върху фигурата на Лазар Глаушев (за негов прототип е използван видният български духовник Методий Кусев) и ролята му в борбата против фанариотите и задружните усилия на повечето жители на Преспа за установяване на българска църква.

Димитър Талев се смята за връх в българската книжовност и един от най-популярните и най-четени писатели в България. Тези, които са го чели знаят, че тежестта на неговите дела не се измерва с изписаните от него думи, а с емоциите, които той талантливо поставя между редовете. Разкривайки душата си, предавайки цялата си творческа енергия, Талев оставя зад себе си творби с неизмерима величина и трайност. Търпеливото му изследване и описването на събитията създават бурни разкази за едно време и едни съдби, които той успешно съживява, пулсиращи и топлещи и днес.

От утре постановката ще се играе в още няколко града в Република Македония, включително Охрид и Струмица. /БГНЕС