Ловни терени на инуитите са включени в световното наследство на ЮНЕСКО
Ловни терени на инуитите са включени в световното наследство на ЮНЕСКО / БГНЕС
Ловни терени на инуитите са включени в световното наследство на ЮНЕСКО

Ловните терени на инуитите в Асивисуит ниписат в Гренландия бяха добавени в списъка на световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО, съобщиха датските власти и Организацията на обединените нации за образование, наука и култура. Тези земи, намиращи се на север от Полярния кръг, покриват територия от повече от 4 000 кв. км. В тях влизат езера, фиорд, част от полярната шапка, се припомня в комюнике. Това е трети обект в Гренландия, който е включен в световното наследство на ЮНЕСКО.

Остров Гренландия, чието има означава буквално „зелена земя“, е най-големият остров на Земята, с обща площ 2166086 кв. км, 85% от която е покрита с лед. Тази автономна датска територия, която се намира между Атлантическия и Северния ледовит океан, е с население от 55 000 души, 90% от които са инуити. Включването в световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО е голямо международно признание за красотата на природата ни и културата, свързана с нея“, каза министъра на културата на Гренландия Вивиан Моцфелд.

В Асивисуит-Ниписат се срещат останки от 4 200 г. човешка история – археологически находища с останки от палеоинуитска и ранна инуитска култура, се казва в комюнике на ЮНЕСКО. /АФП