Работник във фабрика стана световен шампион по тирамису, приготвено от аматьори

Италианец, който работи във фабрика, спечели първата световна купа за направа на десерта тирамису и надви 700 други аматьори.
Италианец, който работи във фабрика, спечели първата световна купа за направа на десерта тирамису и надви 700 други аматьори. / БГНЕС

Италианец, който работи във фабрика, спечели първата световна купа за направа на десерта тирамису и надви 700 други аматьори, които приготвиха най-мекия и най-кремообразен прочут италиански деликатес, използван и като виагра.

Стотици любители сладкари се стекоха в италианския град Тревизо, въоръжени с бъркалка и сито, за да се състезават в двудневната надпревара за най-добро тирамису̀ (на италиански: tiramisù) – десерт, приготвян от напоени с кафе еспресо бишкоти, сирене маскарпоне, яйца, захар, вино марсала/ром и какао. От двете съдържащи кофеин съставки – кафето и какаото, идва и името на десерта. На италиански „тирамису“ означава буквално „вдигни ме на крака!", „ободрѝ ме!“.

Победител стана 28-годишншят Андреа Чиколела от Фелтре в региона Венето, който работи във фабрика за очила.

„Мечтата ми е да съм майстор сладкар и да отворя своя пекарна за сладки печива, където да приготвям сладкиши по традиционни, домашни рецепти. Нищо претенциозно, но вкусно и добре направено”, каза най-добрият непрофесинален майстор на тирамису Чиколела.

От години северният регион на Венеция и съседният Фруили Венеция Джулия се карат откъде води началото си тирамису.

Участниците в конкурса за световната купа бяха разделени на групи – такива, които следват оригиналната рецепта с бишкоти, маскарпоне, яйца, кафе, какао на прах и захар, и останалите, които проявяват творчество и добавят всякакви неща от ягоди до зелен чай.

Условията на състезанието допускаха добавяне на банани в пухкавата смес, но не и алкохол като марсала.

Голямата награда беше връчена от Роберто Лингуаното – майстор сладкар, който е работил в Тревизо през 60-те и 70-те години и се смята за човека, който стои зад оригиналната рецепта.

„Това, което оформя тирамису, е кафето. Скъпо е, защото всяко парче бишкота трябва да се натопи в еспресо, а трябва да разполагате с достатъчно бишкоти: наситени, доброкачествени и ароматизирани”, казва Лингуаното.

През август Фруили отбеляза важна победа в битката за родното място на тирамису, когато десертът беше официално включен в списък с ястия, признати за традиционни в региона.

Хората от Венето бяха бесни, а губернаторът Лука Зая призова министъра на селското стопанство и храните да отмени решението, настоявайки, че „никой не може да ни измъкне тирамису…най-хубавия десерт в света”.

Във Фруили навириха носове и сложиха сол в раната, когато фирма в Удине обяви, че е създала машина, която прави десерта за 30 секунди.

Кметът на Тревизо Джовани Манилдо в неделя се включи в спора като каза, че неговият град е „моралната столица на тирамису”.

Това беше декларация, която сигурно е развеселила италианците, които пишат по гастрономически теми, защото те твърдят, че десертът е създаден като стимулант, с който през 50-те години проститутките хранели клиентите си в бордеите на Тревизо.

Няма данни за нивото на издържливост или на кръвната захар на членовете на журито, съставено от майстор сладкари, специалисти, които пишат за храна и напитки и хора от публиката. Но те продължаваха да дегустират с лъжици много след залеза на слънцето, свидетелстват очевидци. /АФП