Най-възрастният орангутан почина на 62-годишна възраст

Най-възрастният Суматрански орангутан, която е майка на 11 деца и има общо 54 потомци, пръснати по целия свят, почина на преклонната за вида си 62-годишна възраст, съобщиха от управата на зоологическата градина в австралийския град Пърт, цитирани от АФП.

Пуан, което на индонезийски език означава „дама“, почина в понеделник в зоопарка в Пърт, Западна Австралия, където живя от 1968 година, след като пристигна от Малайзия като подарък.

„Тя направи толкова много за колонията [от орангутани] в зоопарка в Пърт и за оцеляването на вида като цяло.“, каза отговорника за приматите Холи Томпсън.

„Освен, че тя беше най-възрастният член на колонията, тя оставя след себе си незаличима диря, тъй като беше с основател на световно признатата ни програма за размножаване на вида. Гените ѝ съставляват почти 10% от генофонда на вида в зоологическите градини по света.“

Пуан има 11 деца и общо 54 потомци в САЩ, Европа, Астралазия и джунглите на остров Суматра. Правнукът ѝ Няру е последният от вида, който бе пуснат на свобода.

Родена през далечната 1956 г. Пуан бе включена в „Книгата на Гинес“ като най-възрастния Суматрански орангутан в света. На свобода женските примати от този вид рядко доживяват до повече от 50 години./БГНЕС