Международен ден на Нелсън Мандела

Днес се отбелязва Международният ден на Нелсън Мандела, съобщават от Южноафриканското посолство.

От там призовават представителите от всички сфери на живота да прекарат 67 минути от времето си в служба на обществото на рождения ден на Нелсън Мандела – 18 юли. Това символизира 67-те години то живота му, които Мандела отдаде в служба на човечеството, борейки се за свобода, правда и мир. Денят на Мандела през 2018 година е от особена важност, тъй като отбелязваме 100-годишнината от рождението на легендарната икона и един от най-великите водачи, раждани на африканска земя. Това е една изключителна възможност за хората по целия свят да осмислят жизнения му път и завета, който оставя, уточняват от посолството.

Международният ден на Нелсън Мандела ознаменува един цял живот, отдаден в служба на Южна Африка и на света. Обявен е на 18 юли 2009г., след единодушно решение на Общото събрание на ООН.

18 юли е и дата символизираща близостта и сходствата между нашите две страни и народи. Това е и рождената дата на Апостолът на свободата, един от най-големите герои на България – Васил Левски, който също се е борил за освобождение, правда, за „чиста и свята република“.

Днес можете да отделите 67 минути от времето си като помогнете на възрастни хора, осигурите храна на нуждаещи се, прекарате време с деца в неравностойно положение, направите дарение за достойни каузи и т.н. Списъкът е дълъг, изборът на кауза, на която ще посветите 67 минути от времето си на 18 юли, е ваш.

Посолството ни ще прекара своите 67 минути като взаимодейства със сираците от фондация „Агапедия“ и им дари четива, тетрадки, тоалетни принадлежности, играчки, допълват още от посолството. /БГНЕС