Защо хората обичат пчелите и мразят осите?

Хората съвсем не обичат много осите и се боят от тях, докато към пчелите изпитват топли чувства. Според данни на сп. „Екологична ентомология“ (в допитване до 750 души от 46 страни по света) хората се отнасят към пчелите с любов и уважение. А осите направо не могат да бъдат изтърпявани от любителите на пикници заради ужилванията.

Изследователите предполагат, че такова отношение не е справедливо, защото осите имат също такава екологична стойност, както и пчелите.

Учените дори предлагат да започне специална кампания за популяризиране на осите и подобряване на техния имидж. Участниците в изследването били помолени да оценят различни насекоми по скала от -5 до +5. Пчелите получили оценки от плюс три нагоре, а осите – от минус три надолу.

Асоциациите, които будят пчелите в анкетираните, били „мед“, “цветя“,“опрашване“. При осите пък са „ужилване“, „натрапчивост“, „опасни“.

Но осите също опрашват цветята, убиват вредители и също така са полезни за околната среда като пчелите, твърдят учените.

Изследването е било ръководено от Сириан Самнър от Университетския колеж на Лондон. Според нея хората не обичат осите поради това, че просто не знаят важната им роля в природата. /БГНЕС