Страст и мания – минерали, скъпоценни камини и метеорити

Националният музей „Земята и хората” приюти 28-то Софийско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни, провеждащо се в рамките на традиционните „Дни на минералите” през уикенда, предаде репортер на БГНЕС.

В тридневния форум участваха над 60 изложители от нашата страна, както и от Армения, Македония, Украйна, Полша, Сърбия и Румъния. Сред тях има както фирми така и частни колекционери, които показа богата колекция от минерали, фосили (вкаменелости), скъпоценни камъни и изработени от тях бижута и сувенири.

Сред най-големите атракции бе колекционер на метеорити, паднали от Космоса и намерени на различни места по света.

„Колекцията е моят живот. Самото колекционерство е страст. Много хора се запалват по колекциониране на най-различни неща, но за мен минералите са нещо особено. Никога не съм спирал да събирам минерали“, споделя Евгени Вулев от Пловдив, участник в изложението.

Той показва богата колекция от грижливо подредени и обработени минерали, донесени от всички краища на света, някои от които много редки и ценни. Казва, че най-голям интерес у хората предизвикват минералите с по-ярки цветове, но за него най-ценни са тези, които е открил след дълго търсене, защото намирането им предизвиква силна емоция.

В рамките на експозицията посетители можаха да видят и купят обработени скъпоценни и декоративни камъни, както и разнообразни изделия от тях. За колекционерите се предлагаха минерали от български находища, както и редки и екзотични минерали, намерени на територията на много държавни, сред които Южна Африка, Мозамбик, Заир, Намибия, Малави, Мадагаскар, Танзания, Мароко, Индия, Пакистан, Русия, Боливия, Конго, Бразилия, Мексико, Австралия, Англия, Индонезия и Доминиканската република.

Красиви български минерали, намерени в Родопите, показа друг участник в изложението – инж. Даниел Димов. Той е завеждащ шлифова лаборатория към Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ и за него намирането и обработката им също е страст.

В рамките на изложението имаше и демонстрации за промиване на злато от речен пясък
В рамките на изложението имаше и демонстрации за промиване на злато от речен пясък / БГНЕС

„Моята задача е да ги обработя, за да изкарам красотата, която е скрита в тях. Това е един много сложен процес и за това сме много малко хората в България, които го правим. Процесът е свързан с машини и скъпи консумативи, но за мен това е мания, на която съм се отдал вече повече от 30 години“, разказва той.

Сред най-ценните образци, които е обработвал, е Орфеевият ахат, чието находище се намира единствено в България. „Всеки е ценен за себе си, защото два еднакви минерала няма“, споделя инж. Димов. Той разказва още, че една от най-богатите на минерални находища държави в света е Бразилия, но те използват търговски трикове и допълнително оцветяват намерените екземпляри.

В рамките на изложението имаше и демонстрации за промиване на злато от речен пясък, а всички, които късметът ги е споходил, се сдобиха с малка златна частица. /БГНЕС