Такова копие има на Казанлъшката гробница
Такова копие има на Казанлъшката гробница / БГНЕС
Правят реплика на откритата през август късноантична гробница на ул. „Московска”

Копие на намерената късноантична гробница със стенописи на ул. „Московска” ще бъде направено. Това обяви арх. Константин Пеев, който представи идейния проект за експонирането на находката, която беше открита през август.

„Ще направим реплика на намерената гробница. Това е изпитан похват при експонирането на старинни останки. Такова копие има на Казанлъшката гробница, която е паметник от световно значение, а в Александровската гробница се направи цял музей, в който има копие на самата оригинална гробница със стенописи. В идейиния проект е заложен стъклен прозорец откъм църквата „Света София”, през който може да се види оригиналната фасада на находката. През него обаче няма да се виждат стенописите, които по сходна технология от миналото ще бъдат пренесен и отвън, затова ще бъде направена арка, на която по сходна технология стенописите ще бъдат пренесени. Арката ще бъде по продължение на осите на контура на гробницата върху тревната площ. А пространството, което заема находката ще бъде маркирано с различни по цвят павета, така че хората, които преминават по улицата да могат да придобият представа колко голяма е гробницата” каза арх. Пеев.

На въпрос какво се случи с първоначалната идея на зам.-кмета по култура в Столичната община Тодор Чобанов да се влиза в самата гробница, арх. Пеев каза, че това предложение е отпаднало с цел тази ценност да се запази. Той разкри, че е имало и друга идея за експонирането и чрез огледала, но този вариант може да допусне навлизането на водата в гробницата и да доведе до пълното й разрушаване, което архитектът не би позволил.

Зам.-кметът обясни, че сега предстои идейният проект да бъде съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство и на пролет се очаква да започне експонирането и консервацията на гробницата.

„Между 30 и 50 000 лева ще струва в зависимост от това какви материали ще бъдат избрани и какъв тип реализация ще се търси. Не бива да забравяме, че трябва да се направи една много сериозна консервация на оригиналния обект. Част от разходите ще отидат за неговото импрегниране, подготовката му за оставането му под земята и изработването на точното му копие”, каза Чобанов.

Той добави, че ще върнат останките от покойника, както са били върнати при гробницата на Хонорий.

„В тази гробница са открити 4-5 фрагмента, голямата част от скелета е изчезнала през годините. Ние имаме моралния дълг да върнем тези хора в местата им на вечен покой”, заяви още зам.-кметът.

Археологът Юниан Мешеков от Музея за история на София обясни, че откритата гробница е от края на V началото на VI в. и тя е била проучена през месец август. Той подчерта, че находката е била силно поразена от късни строителни дейности и през нея преминава колектор, който не функционира.

„Интересното е, че това е една гробница, отново стенописвана, по подобие на най-близката, тази на Хонорий и може би става дума за майстори, които са били от едно ателие или един художник да е правил кръстните знаци на двете гробни съоръжения”, коментира той.

Не може да кажем на кого е тази гробница, нито да правим такива предположения, каза археологът в отговор на въпрос на агенцията. Такова изключение имахме в гробницата на Хонорий, където името му беше изписано.

Реставраторът Владимир Цветков разказа, че гробницата е била направена набързо. „Интересен факт е, че на територията на стара Сердика изписаните гробници не са повече от 10. Друг интересен факт е намереният фрагвент от текстил, който е част от дървен саркофаг или ложе, което е било облечено с плат. Част от това ложе е притиснато в мократа мазилка и този текстил е като втъкан в хоросана. Става дума за два плата – единият е малко по-едър, другият по-фин като тъкан, но предстоят анализи, за да се установи от каква материали са и какъв цвят са били”, заяви реставраторът.

Той не можа да каже дали в намерената гробница почива големец, но не се изключва и тази версия и добави, че тя е доста широка и не се знае дали в нея са погребани един или двама души. Очаква се през август копието на гробницата да бъде готово. /БГНЕС