Откриха два „троянски“ спътника на Земята

Учени потвърдиха съществуването на два гигантски облака от прах, въртящи се около Земята на разстояние 400 хиляди километра. Техните изводи бяха публикувани в списание MNRAS.

“Облаците на Кордилевски са двата най-незабележими обекта в близост до Земята. Те се намират приблизително на същото разстояние, което се намира Луната. По тази причина астрономите почти никога не ги забелязват. Радваме се, че успяхме да потвърдим съществуването на тези два псевдоспътника на нашата планета“, заяви Юдит Шлиз-Баох от Будапещенския университет.

Този тип обекти са известни още като „троянски астероиди“ и отдавна са открити на орбитите на Юпитер, Марс и Нептун. До неотдавна учените не успяваха да открият нито един такъв астероид край Земята. Причината за това е, че „троянските“ спътници на Земята се намират много близко до Слънцето, ако ги гледаме от повърхността на нашата планета.

До днес са известни само 6 квазиспутника на Земята - 2016 HO3, 2010 TK7, 2003 YN107, 2004 GU9, 2001 GO2 и 2002 AA29. Всички те, с изключение на 2016 HO3, се въртят по много нестабилни траектории. Част от тях вече са престанали да следват Земята и са напуснали нейната орбита няколко години или десетилетия след откриването им.

Шлиз-Балох и нейните колеги са добавили още два обекта в този списък. Това са облаците на Кордилевски, които за последния половин век са се сдобили с митичен и много спорен статут.

За пръв път за тях заговори полският астроном Казимир Кордилевски. Наблюдавайки две „троянски“ точки на орбитата на Земята през 1961 г., той е забелязал, че в една от тях има голямо струпване на прах, затъмняващ светлината на Слънцето и звездите.

Неговото откритие тогава е било посрещнато скептично от научната общност, тъй като астрономите не са вярвали, че толкова големи обекти могат да запазят своята стабилност в такива точки. По-късно учените многократно са проверявали данните на Кордилевски, но не са могли нито да ги потвърдят, нито да ги опровергаят. /РИА „Новости“