Празен язовир разкри руините на изоставен град

Оттеглянето на водата от язовира „Лейдибоуер” в Дарбишър разкри невероятна гледа – руините на град Дервент, който е бил изоставен след построяването на водния резервоар през 40-те години на миналия век, съобщава Би Би Си.

Местните власти съобщиха, че изключително рядкото явление е привлякло мнозина любопитни в района. В началото на месеца се наложи турист да бъде спасен, лед като затъна в дълбоката кал, докато се опитал да разгледа от близо останките.

Историческите сгради и църкви в градчетата Дервент и Ашоптън били загубени завинаги, след като долината Дервент била наводнена при изграждането на язовира. Той бил пуснат в експлоатация, за да се задоволи нуждата от вода на разрастващите се градове Дерби, Шефийлд, Нотингам и Лестър.

За последно руините на потопеното градче са могли да се видят през 1995 година, когато язовирът бил почти изпразнен заради сушата. Нивото на водата е било изключително ниско и през горещото лято на 1976 година.

„Изключително рядко явление е останките от градчето да бъдат видени изцяло”, заяви Дейв Астън, ръководителят на местното туристическо дружество. Местните власти успокоиха гражданите, че макар водното равнище на язовира да е изключително ниско, заради сухото и горещо лято, запасите от вода са повече от достатъчни. /БГНЕС