Сърфист е нападнат от акула край бреговете на Австралия

Човек е претърпял сериозни наранявания след атака на акула, по време на урок по сърф край източното крайбрежие на Австралия. Това е най-новият случай в поредицата от зачестилите напоследък такива инциденти.

Атаката край плажовете на Австралия е шестата за два месеца, и предизвика обществен дебат за това как да се намали рискът от „срещи“ между акули и нарастващия брой хора, за които океанът е място за развлечения.

24-годишният сърфист е бил навлязъл до кръста в дълбоките води край плажа „Седемте мили“, на около 130 километра южно от Сидни, когато "почувствал силни удари по краката си", съобщават от спешната помощ на Нов Южен Уелс.

Той имаше "значителни разкъсвания и кръвоизлив, както и няколко прободни рани през екипировката и на десния му крак ... и порязвания на ръката", каза инспекторът от спешната помощ Джордан Емери.

Плажът е бил затворен и властите се опитаха да идентифицират акулата, която е нападнала младия мъж.

Австралия е сред страните в света с най-много атаки от акули, но смъртните случаи са редки.

Тази година има 13 атаки на акули край широката крайбрежна линия, включително и един смъртен случай след като плувец е бил осакатен от акула край Уитсъндей Айлъндс в началото на ноември, според данни от зоопарка Таронга в Сидни.

През миналата година са регистрирани 15 атаки - една смъртоносна, а според данните през 2016 г. има 17 „срещи“ с акули и два смъртни случая.

През 2015 г. Нов Южен Уелс бе домакин на международна конференция с участието на морски експерти, след като през същата година атаките на акули рязко се увеличават в Австралия до 22 на брой, включително и смъртта на японски сърфист, след като краката му са откъснати от акула.

Наскоро правителството на Куинсланд проведе срещи с туристически оператори и експерти след инцидента в Уитсъндей.

След две други нападения на акули край Уитсъндей, властите са заловили и убили шест акули, използвайки т.н. „капани“ за акули. Но природозащитниците са критични към използването на такива средства, като твърдят, че често в тях се хващат и други морски видове.

Нов Южен Уелс, най-гъсто населеният щат в Австралия, е изпробвал и други мерки, като например въздушни дронове за проследяване движението на акули и "умни" капани за акули, които предупреждават властите за тяхното присъствие. /АФП